European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/130

Brussel, 21 november 2005

14623/05 (Presse 302)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de arrestatie van de leider van de oppositie in Uganda

De Europese Unie (EU) is zeer ongerust over de arrestatie van de leider van het Forum voor democratische verandering (FDC), dr Kiiza Besigye, en 22 anderen op beschuldiging van, onder meer, hoogverraad. De EU beschouwt de overgang naar een pluralistisch democratisch stelsel in de aanloop naar de komende verkiezingen in februari of maart 2006 als een vitale stap in de politieke ontwikkeling van Uganda. In dit verband is de EU van oordeel dat alle partijen op billijke en transparante wijze moeten kunnen deelnemen, en dat dit ook zichtbaar moet zijn. De EU vraagt derhalve dat dr. Besigye en de andere aangeklaagden ten volle kunnen profiteren van de eerlijke rechtsbedeling en de bescherming die door de Ugandese grondwet worden gegarandeerd, en dat zij spoedig een vrij en transparant proces krijgen.

De EU roept de Ugandese regering voorts op zich in te zetten om het vertrouwen van de bevolking in de veiligheidsdiensten te herstellen en ervoor te zorgen dat de respons van de veiligheidstroepen strikt in verhouding staat tot de dreigingen waaraan zij in een bepaalde situatie worden blootgesteld. De EU is met name bezorgd over het gebruik van scherpe munitie door de Ugandese politie op 14 november, hetgeen tot de tragische dood van een persoon en verwondingen heeft geleid.

De FDC dient de bevolking aan te sporen geweld en confrontatie te vermijden en de wet en de grondwet te eerbiedigen. Vreedzaam protest is een elementair mensenrecht, maar gewelddadige demonstraties vormen een wezenlijke bedreiging van de openbare veiligheid en dienen de zaak van de democratie niet.

De EU dringt aan op de volledige deelname van alle politieke groeperingen aan het democratisch proces in Uganda en moedigt de dialoog aan die op versterking van de democratische instellingen is gericht.