FNV

Politici naderen elkaar in discussie over Arbowet

De standpunten van de VVD-fractie en de linkse partijen in de Tweede Kamer over een nieuwe Arbowet lopen niet heel ver uiteen. Dat bleek maandagmiddag tijdens een debat bij FNV Bondgenoten. Eske van Egerschot stond als lid van de VVD tegenover een min of meer gesloten front van Ineke van Gent (GroenLinks), Jan de Wit (SP), Hannie Stuurman (PvdA) en Willem Noordman van FNV Bondgenoten.

Toch was zij het met de andere politici eens met het SER-advies over de noodzaak om in de nieuwe Arbowet heldere normen te formuleren voor veiligheids- en gezondheidsrisico's.

De SER formuleerde dit in een advies dat in juni verscheen. De sociale partners moeten volgens het advies gezamenlijk afspraken maken over de middelen waarmee ze het doel willen bereiken. Zo kan de Arbowet eenvoudiger en duidelijk worden, vonden ook de politici.

Het grootste verschil van opvatting bleek uit de discussie over de `nationale kop'. Het gaat daarbij om de Nederlandse arboregels die boven Europese afspraken uitsteken. Staatssecretaris Van Hoof wil die Nederlandse regels schrappen, waardoor hij via een zijdeur de discussie over `lage' (bijvoorbeeld staand werken of bij extreme temperaturen) en `hoge' risico's weer binnenhaalt.

"We waren juist zo blij dat we van die discussie af waren", verzuchtte Van Egerschot. Toch vond zij dat de staatssecretaris gelijk heeft door in eerste instantie alleen de Europese normen te willen handhaven in de nieuwe wet.

"We kunnen daarna bekijken welke Nederlandse regels absoluut noodzakelijk zijn bovenop die EU-regels", zei ze. Wel moet de politiek een open oor houden voor de sociale partners. Als zij aandringen op behoud in de Arbowet van bijvoorbeeld de tilnorm, dan moet de politiek daar gehoor aan geven, vindt Van Egerschot.

Willem Noordman van het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten vond dit geen gelukkig standpunt. De politiek heeft een eigen verantwoordelijkheid volgens hem. "Als wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat er een bepaalde norm nodig is voor veilig werken moet de politiek niet wachten tot de sociale partners het met elkaar eens zijn daarover."

Bovendien zouden vakbonden hierover dan ook nog voortdurend met werkgevers moeten onderhandelen. Daarmee komt het doel van de nieuwe Arbowet - eenvoud en helderheid - niet bepaald dichterbij, aldus Noordman.

Afgelopen donderdag presenteerde de FNV een onderzoek waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse werknemers denkt dat het nodig is om normen voor 'lage' risico's in de wet te behouden. Anders zal het niet lukken om hun baas te overtuigen van de noodzaak om zulke risico's aan te pakken.