Gemeente Amsterdam

Amsterdamlezing: Gabriël van den Brink

4 november 2005
---
Djoe Lan Tan De eerste lezing in de nieuwe serie van de lezingenreeks over de stad Amsterdam heeft als titel: De terugkeer van de schuilkerk. In deze reeks Amsterdamlezingen, getiteld De seculiere stad, beschouwen we de geschiedenis en de actualiteit van het religieuze leven in Amsterdam.

Nonnen Gabriël van den Brink, werkzaam als cultuursocioloog, zal in de eerste Amsterdamlezing van dit jaar ingaan op de comeback van religie in de moderne tijd.

Het moderne bestaan is divers en kent vele spanningen tussen geloof, politiek, moraal en gemeenschap. In zijn lezing zal Van den Brink ingaan op deze spanningen en zoeken naar oplossingen.

Amsterdamlezingen

Dit is de eerste lezing in de nieuwe serie van de lezingenreeks over de stad Amsterdam. In deze reeks Amsterdamlezingen, getiteld De seculiere stad, beschouwen we de geschiedenis en de actualiteit van het religieuze leven in Amsterdam.

We gaan in op de ontwikkeling van onder meer de joodse gemeenschap, de verschillende christelijke groeperingen en de moslims met hun verschillende herkomst. Maar ook kijken we naar het ontstaan van tolerantie en wat de betekenis daarvan is in onze tijd. Welke invulling moeten we tegenwoordig geven aan het beginsel van de scheiding van kerk en staat? Hoe verhouden de verschillende geloven zich tot elkaar in Amsterdam? En wat is een seculiere stad in een tijd die een heropleving van de religieuze belangstelling laat zien?

Informatie

* dinsdag 22 november 2005 * 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur * Singelkerk, Singel 452 * EUR 4,50 (korting voor UvA-studenten en medewerkers) * Reserveren: www.uva.nl/adamreeks, congres@uva.nl * Telefoon: 020-525 4791

Amsterdamlezingen in 2005-2006

* dinsdag 22 november 2005 Gabriël van den Brink: De terugkeer van de schuilkerk * dinsdag 13 december 2005 Henk van Nierop: Tussen theocratie en tolerantie: godsdienst in de Gouden Eeuw * dinsdag 24 januari 2006 Tamarah Benima: De zichtbaarheid en onzichtbaarheid van joden in Amsterdam * dinsdag 21 februari 2006 Peter van Rooden: Godsdienst en secularisatie in Amsterdam * dinsdag 21 maart 2006 Rudy Frank Polanen: Surinaamse migrantenkerken in verandering * dinsdag 25 april 2006 Ahmed Aboutaleb: Demografie en stabiliteit: is er een plek voor de islam in Amsterdam?