Groen!

Brussel, 9 november 2005

Groenen lanceren Europese steuncampagne om dienstenrichtlijn te wijzigen

Bart Staes Twee weken voor een cruciale stemming in de commissie Interne Markt van het Europees Parlement op 22 november hebben de Groenen in het EP een Europese steuncampagne gelanceerd met als motto: Laten we samen de dienstenrichtlijn wijzigen en het Europees Sociaal Model bewaren. De oproep werd gisterenavond aan het publiek voorgesteld tijdens een conferentie in het Europees Parlement waarbij meer dan 70 vertegenwoordigers van sociale organisaties en Europarlementsleden van de Groenen en sociaal-democraten aanwezig waren.

De dienstenrichtlijn, ook wel gekend als de Bolkestein-richtlijn was de voorbije maanden inzet van een breed debat in heel Europa. Samen met veel andere progressieve groepen hebben de Groenen zich in het Europees Parlement hard ingezet om deze richtlijn te wijzigen.

De campagne die nu begint wil mobiliseren rond een gemeenschappelijk platform van amendementen die zouden moeten aangenomen worden door het EP. De oproep is ondertussen al getekend door verschillende Europarlementsleden van diverse politieke groepen. De oproep is te tekenen op www.greens-efa.org.

Bart Staes (Groen!) steunt deze actie volledig: We zijn het eens met de mening die uitgedrukt werd door vakbonden en andere sociale organisaties dat de tekst die door de Commissie is neergelegd gevaarlijk en ontoereikend is. De opname van diensten van algemeen belang in het bereik van de richtlijn zou de rol van de publieke overheden in het reguleren van de interne markt van diensten kunnen ondermijnen. We zien ook een groot risico in het principe van het land van oorsprong, dat in tegenstrijd is met de ambitie om regels over diensten te harmoniseren, en dat zou kunnen leiden tot een dumping op het vlak van sociale, ecologische en consumentenbescherming.

Het is belangrijk dat het Europees Parlement in dit dossier haar rol kan spelen. Bart Staes: We roepen de Raad op om te wachten op het resultaat van het debat en de stemming in het Europees Parlement. We weten dat Tony Blair wanhopig op zoek is naar een succesje voor zijn tot nu toe weinig indrukwekkend EU-voorzitterschap. We waarschuwen de Raadsvoorzitter dat hij het Parlement niet mag negeren door te komen met een overeenkomst in de Raad nog voor het Parlement heeft gestemd in januari, zoals hij aangaf tijdens zijn speech in het EP in oktober in Straatsburg.

Bart Staes, Europarlementslid Groen!