Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond wijst Aldi op regels bij invoeren werken op zaterdag in magazijn
22-11-2005

Nadat wij waren benaderd door leden van onze bond over het inroosteren op de zaterdag, hebben we contact gezocht met Aldi Ommen. Wat is het geval? Op dit moment is het zo dat magazijnmedewerkers werken van maandag tot en met vrijdag; als er gewerkt wordt op zaterdag , dan is dat overwerk en dat wordt dus ook extra beloond. Aldi wilde iedereen (bij toerbeurt) inzetten op de zaterdag. Dat is in strijd met de CAO en, omdat de OR geen instemming heeft verleend, ook in strijd met de WOR.

CAO
In de CAO voor het grootwinkelbedrijf in levensmiddelen is bepaald dat de werkgever de werktijden niet eenzijdig kan veranderen. Er staat Bij het opstellen van roosters wordt rekening gehouden met de (structurele) afspraken die met de werknemer zijn gemaakt over zijn arbeidstijden. Wijziging van deze afspraken vindt plaats in overleg met de werknemer (art. 6 lid 3a van de VGL-CAO).

Er kán dus wel worden afgesproken dat de werktijden veranderen, maar alleen als u het er mee eens bent. Wilt u niet, dan kunt u niet gedwongen worden. Het is belangrijk dat u dat in uw oren knoopt.

OR
Als Aldi het werken in het magazijn op de zaterdag tot een vrij normale activiteit wil maken, dan is er sprake van een werktijdwijziging. Wijzigingen van de werktijd mogen alleen als de Ondernemingsraad daarmee heeft ingestemd. Ik heb begrepen dat de OR dat niet heeft gedaan en dus is het besluit om de zaterdag tot normale magazijndag te maken nietig. De OR is hierover door mij geïnformeerd.

Op vrijwillige basis
Aldi heeft ons toegezegd op het eerdere besluit terug te komen. Dat betekent dat niemand (tegen zijn zin) wordt ingeroosterd op de zaterdag. Wél wil Aldi op vrijwillige basis afspraken maken met werknemers. Dat kan, maar hou dus goed in de gaten dat u nergens toe verplicht bent! Het is aan u!

Overzichten verlof-en ATV-dagen
We begrepen dat er overzichten waren opgehangen met daarop de verlof-en ATV-dagen van werknemers. We hebben er op aangedrongen dat deze zouden worden verwijderd. Het ophangen van dergelijke lijsten dient geen enkel nut en is zelfs in strijd met de privacywetgeving. Ik heb begrepen dat de lijsten zijn verwijderd.

Hoe nu verder
Met deze INFO die we niet alleen aan onze leden in het magazijn sturen, hebben we u willen informeren over uw rechten. Als u toch vragen heeft, neem dan contact op met ons kantoor. Prettig is wel dat Aldi gehoor heeft gegeven aan ons verzoek om terug te keren op haar schreden. Dat waren we in het verleden niet gewend en het is fijn dat daarin een kentering lijkt te zijn gekomen.

Vakbondsactie helpt
We kunnen er niet omheen. Het werk dat CNV Dienstenbond in de afgelopen jaren bij Aldi heeft gedaan, werpt zijn vruchten af. Het helpt dat je als werknemer bent aangesloten bij een sterke bond die serieus werk maakt van jouw belangen. Ook collegas die nog geen lid zijn, hebben voordeel bij dit werk. Voor 13,22 per maand kan iedereen meedoen aan het werk van de bond en dus het verbeteren van je eigen werk.