Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)


Nieuws

Verdiepingsdag Beweegmanagement Een korte impressie

17 november 2005

Afgelopen dinsdagmiddag 8 november vond in opdracht van het NISB de Verdiepingsdag Beweegmanagement plaats in het culturele centrum P60, te Amstelveen. Ongeveer 140 mensen, waaronder buurtwerkers, vakleerkrachten, verenigingsondersteuners, ambtenaren en afgevaardigden van diverse betrokken stichtingen en sportbonden, bezochten de dag. De doelstelling van de dag was enerzijds het uitdiepen van de methodiek van Beweegmanagement en anderzijds meer aandacht geven aan het creëren van draagvlak voor Beweegmanagement. Lezingen van mensen uit de praktijk en trainshops gegeven door professionals verwezenlijkten de doelstelling.

De lezingen in het plenaire gedeelte, geleid door voetbalcommentator Leo Driessen, stonden in het teken van de vraag hoe draagvlak wordt gecreëerd. Jaap Verkroost, wethouder van onder andere Sport & Recreatie in Maarssen, en voetbaltrainer Bart Logchies betraden achter elkaar het toneelstukachtig aangeklede podium om vanuit hun ervaringen hierover te vertellen. Verkroost gaf aan hoe belangrijk goed contact is met de mensen om je heen en vooral hoe je nieuwe plannen kunt realiseren door zoveel mogelijk van die mensen in te schakelen. Logchies legde meer de nadruk op idealisme, wat je volgens hem absoluut nodig hebt om iets te kunnen bereiken.

De vijf trainshops, die in twee rondes werden gegeven, moesten de methodiek van Beweegmanagement uitdiepen. Ze richtten zich op de verschillende fasen van
Beweegmanagement, namelijk de voorbereiding (het creëren van draagvlak voor plannen op zowel beleids- als uitvoeringsniveau), het onderzoek, de ontwikkeling en de uitvoering van de plannen.

Tussen de twee trainshoprondes door vond, onder het genot van een high tea, de certificering plaats van Sportactieve scholen in 2005. Elf van de negentien verkozen scholen, zowel uit het primair als voortgezet onderwijs, ontvingen een certificaat uit de handen van Gert van Driel, de voorzitter van de KVLO, en Henk Gemser, namens het NOC*NSF.

Daarna presenteerde de nieuwe programma directeur van de in juni gesloten
onderwijsalliantie tussen NOC*NSF en OCW, Jos Kusters, de doelstellingen en de structuur van de Alliantie School en Sport, die in januari 2006 van start gaat. In de alliantie staat volgens Kusters het doel centraal van levenslang sporten en bewegen. Maar nog concreter is het ambitieuze doel om in 2010 op 90% van de scholen in Nederland sport aan te bieden. De voormalig directeur van de zwembond daagde de bezoekers uit door te zeggen: Kom met goede plannen en laat ons de goede voorbeelden breed onder de aandacht brengen. De alliantie kan immers alleen een succes worden als iedereen zijn steentje bijdraagt.

De geslaagde dag werd afgesloten door een heerlijk Indonesisch buffet aangevuld met enkele Italiaanse hapjes, met op de achtergrond rustige Cubaanse muziek.

Clement Roos, i.o. NISB.