Gemeente Oss


22/11/2005 - Gouden Oogappel voor Wim van Dorst

Maandag 21 november 2005 ontving de heer Wim van Dorst - als laatste in een rij van zes - de Gouden Oogappel van de gemeente Oss voor zijn werk als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Hij kreeg de Oogappel tijdens een reünie van deelnemers aan het vakantiekamp voor jongeren met een verstandelijke beperking.

null

Vakantiekampen
Al zo'n 20 jaar is Wim van Dorst actief als organisator van vakantiekampen voor kinderen met een verstandelijke beperking. Mede op zijn initiatief is er sinds 8 jaar een survival-vakantiekamp voor jongeren met een verstandelijke beperking; een groep die vaak tussen de wal en het schip viel: te groot voor de kinderkampen, te jong voor echte vakantiereizen. Een groep van 15 jongelui trekt dan onder begeleiding naar de Ardennen om daar allerlei activiteiten te ondernemen. Wim is hier zeer nauw bij betrokken. Dit jaar heeft de groep de krant gehaald vanwege het bouwen van een treintrolly, waarmee ze in de Ardennen over een traject met ongebruikte spoorrails hebben gereden.

Speeltuin
Daarnaast is Wim nauw betrokken bij het reilen en zeilen van speeltuin Elckerlyc. De uitdrukking `Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken' is op Wim van toepassing; een eigenschap die bij speeltuin Elckerlyk meer dan welkom is. Bij de jaarlijkse Elckerlycdag is Wim een van de `kartrekkers'. Bij het jaarlijkse culturele programma `Het Vierde Beeld' is Wim van Dorst de grote organisator én animator. Toch zul je hem niet op het podium zien, of het moet zijn om het op te bouwen. Ook bij Politiek Café Zout is Wim een van de drijvende krachten.

Oogappel en taart
Gedurende het hele jaar worden zes Oogappels uitgereikt aan vrijwilligers in de gemeente Oss die zich op een bijzondere manier onderscheiden. De Oogappel is een gouden speld met een diamantje in de vorm van een appel. Bij een Oogappel hoort een oorkonde én een cheque van EUR 250, die de vrijwilliger mag besteden aan een goed doel. Bij het uitreiken van de Oogappel hoort ook de vrijwilligerstaart, waarmee de andere vrijwilligers van de organisatie ook een hart onder de riem wordt gestoken voor hun verdiensten. De vrijwilligers, die in 2005 een Oogappel ontvingen, zijn daarmee genomineerd voor de titel `Vrijwilliger van het Jaar 2005' die op 9 december in theater De Lievekamp wordt gekozen.