Gemeente Breda

Princenhage krijgt Dominee Coolsmastraat

Het college van burgemeester en wethouders stelde de naam en schrijfwijze vast van de Dominee Coolsmastraat in Princenhage.

Het is de straatnaam van het nog te realiseren bouwplan, dat ligt tussen de Heilaarstraat, de Ettensebaan en de Wethouder van Haperenstraat. Dominee H. Coolsma is een voormalig Princenhagenaar die zich tijdens zijn leven maatschappelijk zeer verdienstelijk maakte.

Dominee H. Coolsma werd geboren op 8 oktober 1908 in Dubbeldam en overleed op 8 juli 1996 in Breda. Hij vervulde lange tijd bestuursfuncties bij de Openbare Leeszaal, de Bibliotheek Breda en zowel lokaal als provinciaal bij het Groene Kruis. Hij was actief in de nazorg van psychiatrische patiënten van het Medisch Opvoedkundig Bureau (nu onderdeel van de RIAGG). Na zijn pensionering in 1973 was hij geestelijk verzorger in het bejaardentehuis De Breedonk.

In de Tweede Wereldoorlog was Dominee Coolsma actief in het onderbrengen van onderduikers. Zo verleende hij onderdak aan een dertigtal vluchtelingen, voornamelijk Joden. Door zijn toedoen kwamen zij heelhuids de oorlog door.

Vermelden van het ambt van dominee in de straatnaam sluit aan bij de andere straatnamen in de omgeving, zoals de Wethouder van Haperenstraat en de Pastoor Boumanstraat.

Het college van burgemeester en wethouders voldeed met de naamgeving van de Dominee Coolsmastraat aan het verzoek van de Princenhaagse Dorpsraad.

Breda, 22 november 2005