Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad Gemeenteraad

Commissievergadering Blauw Wit live op Mercurius TV

Bron: gemeente Leeuwarden (22-11-2005) De commissie Bestuur en Middelen vergadert woensdag 23 opnieuw over het onderzoek naar Blauw Wit. Het debat is rechtstreeks te volgen via Mercurius televisie. De uitzending begint om 19.30 uur.

Het eerste deel van de commissievergadering vond plaats op 16 november. De commissie Bestuur en Middelen heeft toen vragen gesteld aan de onderzoekscommissie en aan het college van burgemeester en wethouders. De beantwoording van de vragen door de onderzoekscommissie nam zoveel tijd in beslag, dat er een tweede vergadering nodig is waarop het college de gelegenheid krijgt om de vragen van de commissie te beantwoorden.

De gemeenteraad besloot in april 2004 onderzoek te laten uitvoeren naar de gang van zaken rond de verplaatsing van voetbalvereniging Blauw Wit. Met de resultaten van het onderzoek wil de gemeenteraad de besluitvorming over en het beheer van grote projecten verbeteren. Aanleiding voor het onderzoek was de aangepaste begroting voor de realisatie van het sportcomplex van de voetbalclub aan de Drachtsterweg. Die was gestegen van EUR 4,7 miljoen naar EUR 9,1 miljoen.

Eén van de aanbevelingen die uit het onderzoek naar voren komen, is dat burgemeester en wethouders de gemeenteraad tijdig en beter moeten informeren over de voortgang van grote projecten. Op haar beurt moet de raad kritischer zijn bij het beoordelen van deze informatie.

In een eerdere reactie op het onderzoek hebben burgemeester en wethouders aangegeven dat de projectcontrole in de afgelopen jaren op essentiële punten reeds is verbeterd. De begeleidingscommissie vindt dit echter onvoldoende en adviseert het college voor 1 maart 2006 de aanbevelingen van accountantskantoor Deloitte over controle van grote projecten te toetsen aan de huidige wijze van projectcontrole binnen de gemeente.