Gemeente Sluis

Noordzeestrand van Nederland 2005-2006

PERSBERICHT - 18 november 2005

Sluis, schoonste Noordzeestrand van Nederland 2005-2006

De Blauwe Vlag en Gouden Wimpel die aan de stranden in de gemeente Sluis zijn toegekend symboliseren de kracht en meerwaarde van West Zeeuws-Vlaamse kust. De gemeente, strandpaviljoenhouders, brancheorganisaties en andere betrokkenen zijn trots op de titel Sluis, Schoonste Noordzeestranden van Nederland 2005-2006. Zij gaan de titel actief en wervend uitdragen. Tijdens een evaluatievergadering met de gemeente en de strandpaviljoenhouders op 8 november zijn twee werkgroepen opgericht, één voor promotie en één die aan de slag gaat met de verbetering van de basisvoorzieningen op het strand.

Werkgroepen
Een logische plaats om de titel uit te dragen zijn de strandpaviljoens. De werkgroep promotie zal producten ontwikkelen die strandpaviljoenhouders en andere toeristisch-recreatieve bedrijven kunnen gebruiken, zoals snoepjes, placemats en tafelvlaggetjes.

De andere werkgroep werkt aan de verbetering van de basisvoorzieningen op het strand. Alle betrokkenen willen de titel immers prolongeren. De werkgroep onderzoekt de mogelijkheden voor afvalscheiding bij de duinovergangen, bijvoorbeeld gescheiden inzameling van blik en papier. Ook gaat de groep aan de slag met de stranddouches. Ze bekijken welke douches het meest geschikt zijn en inventariseren welke strandpaviljoenhouders willen deelnemen aan het project.

Blauwe Vlag en Gouden Wimpel
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De Blauwe Vlag-toekenning is één jaar geldig. De Blauwe Vlag is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). De FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit 29 landen die zich inspannen voor natuur- en milieuvoorlichting. In Nederland voert de ANWB de campagne. In 2005 heeft de gemeente Sluis voor het eerst een aanvraag ingediend. Er werden maar liefst zes Blauwe Vlaggen toegekend. Daarmee is de gemeente koploper in Zeeland.

Op 9 september maakte de ANWB bekend dat de West Zeeuws-Vlaamse stranden de schoonste van heel Nederland zijn. Uit handen van directeur Guido van Woerkom van de ANWB ontving wethouder Leen Kamphuis de Gouden Wimpel. Deze kan in de vlaggenmasten op het strand worden gehangen om de bezoekers op het schoonste strand te attenderen. Daarnaast kreeg de gemeente een plaquette. Als blijk van waardering voor de aangename samenwerking krijgen alle strandpaviljoenhouders van de gemeente een reproductie van de plaquette om op te hangen in het strandpaviljoen.

Integraal Kustzonebeheer
De Gouden Wimpel is een kroon op het werk dat is verzet, maar is uiteraard geen doel op zich. Het gaat om het behoud van het West Zeeuws-Vlaamse basiskapitaal, de kust. Dit vraagt enerzijds om een duurzaam beheer en onderhoud van de kust en anderzijds om het completeren van de essentiële basisvoorzieningen.

De centrale regie van alle belangen aan de kust vindt plaats via Intergraal Kustzonebeheer. Het project Integraal Kustzonebeheer geeft invulling aan de Recreatievisie West Zeeuws-Vlaanderen. De gehele kustzone wordt in ogenschouw genomen en dat is méér dan alleen het strand. Centraal staat de verbrede kustzone met als aandachtpunten veiligheid (veilige zeewering), natuur en milieu en ook recreatie, toerisme en mobiliteit.

Om tot een duurzame inrichting en kustontsluiting te komen zal een verbreding en een indeling van de kustzone plaatsvinden. De slagen naar de kust worden getransformeerd tot badwegen met daaraan gekoppeld ruime parkeerfaciliteiten. De stranden worden gethematiseerd. Er komt een indeling van rustige en drukke stranden. De voorzieningen op het strand en de duinovergang worden daarop aangepast. Bij een rustig strand ligt bijvoorbeeld geen parkeeronthaalkamer.

Integraal Kustzonebeheer geldt als internationaal voorbeeld. Het project maakt deel uit van SAIL, het grensoverschrijdende samenwerkingsverband tussen Zeeland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Zuid-Oost-Engeland. Verder is het project vlak na de start, in 2001, door het ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgeroepen tot voorbeeldproject op het gebied van innovatief watermanagement.

Duurzaam Strandpakket
De ontwikkeling van de toeristische strandzone wordt uitgevoerd met onder andere het project Duurzaam Strandpakket. Dit project stuurt op beleving en bewustwording van het duurzaam gebruik van de kust. De gemeente en ondernemers spannen zich gezamenlijk in voor goede basisvoorzieningen. In 2005 zijn op het strand fraaie afvalkorven geplaatst, werden ludieke strandopruimacties gehouden en asbakjes en afvalzakjes uitgedeeld.

Het project Duurzaam Strandpakket loopt sinds vorige zomer. De resultaten van de metingen in het kader van het Actieplan Strand Schoon 2005 en uiteraard de Gouden Wimpel zijn een stimulans om het project voort te zetten en een duurzaam gebruik van West Zeeuws-Vlaamse kust te realiseren.

Europa
De gemeente werkt voor Integraal Kustzonebeheer samen met alle betrokkenen langs de kust. De gemeente heeft een voorwaardenscheppende rol. Diverse projecten zijn ondergebracht in Europese projecten waardoor er subsidie van de EU beschikbaar is. Duurzaam Strandpakket is een doelstelling van het 5B Phasing Out programma.

De Europese projecten vragen om goede, zorgvuldige coördinatie. Hiertoe wordt op dit moment wordt een advies voorbereid voor de oprichting van één loket voor alle betrokken partijen langs de kust.
---

Nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis, team Voorlichting, tel. 0117 - 457 123