Llink



Film: Lord of war

22 november 2005

Als kind komt Yuri Orlov (gespeeld door Nicolas Cage) met zijn familie vanuit de Oekraïne naar de VS. Hij groeit op in een achterstandswijk in New York waar geweld aan de orde van de dag is. Wanneer een liquidatie voor zijn ogen gebeurt, ziet hij de mogelijkheden van de wapenhandel. Hij verandert in een nietsontziende Amerikaanse wapenhandelaar die wapens verkoopt aan dictators, guerrilla strijders, zelfs aan strijders in zijn eigen moederland.

De wapenhandel is een gevaarlijke wereld en het kan natuurlijk niet goed blijven gaan. De film gaat 3 november in primaire en hierin is op onnavolgbare wijze te zien hoe, door gebrek aan internationale regelgeving, wapenembargo's met gemak worden omzeild en dat sommige handelaren zelfs gesteund worden door staten. Hoewel er één handelaar gevolgd wordt is de boodschap duidelijk; de controle op de wapenhandel schiet te kort.

Zowel bij de illegale handel als de legale handel van staten is het bijna onmogelijk na te gaan wat er uiteindelijk met de wapens gebeurt. Ook Nederland laat hier steken vallen. Ondanks de serieuze boodschap is het een leuke Amerikaanse film met een leuke humor. Amnesty International, Novib, Pax Christi en Unicef voeren de actie Control Arms. Hiermee willen ze overheden tot actie aanzetten maatregelen te nemen de wapenhandel controleerbaar te maken. Dit is toch wel het minste wat je van de overheid mag vragen.

Meer informatie is te vinden op www.controlarms.nl en www.controlarms.org Hier is ook de Million Faces te ondertekenen!

Theo Ploeg

Theo (1969) is redacteur en (pop)journalist. Hij is voor dierenrechten, doet een moord voor marsepein en kaneel, eet zoveel mogelijk biologisch en is bewust autoloos. Al droomt hij stiekem van een zwarte Opel Manta A. Mét getinte ramen en spoilers.