GroenLinks

GroenLinks wil zelf dierenrechten in Grondwet opnemen

22 november 2005

GroenLinks neemt zelf het initiatief om dierenrechten in de Grondwet op te nemen. De overheid moet de plicht krijgt om zich in te spannen voor bescherming en verbetering van het welzijn van dieren. Maar minister Pechtold wil er voorlopig niet aan en schuift het onderwerp op de lange baan. Daar wil GroenLinks niet op wachten. Femke Halsema zal op korte termijn een initiatiefwet indienen om de dierenrechten in de Grondwet te verankeren.

Femke Halsema riep in februari 2005 het kabinet op om met een wetsvoorstel op dit punt te komen. Vandaag liet minister Pechtold weten dat hij de opname van dierenrechten in de grondwet "meeneemt in de Nationale Conventie". Deze brede club van burgers, wetenschappers en politici moet het kabinet adviseren over een heel breed scala aan onderwerpen, zoals Europese integratie, de positie van de Eerste Kamer en directe democratie. Het is teleurstellend dat het kabinet dit hele concrete punt niet zelf ter hand neemt, maar neerlegt in een platform met een andere agenda. Dit zorgt voor nodeloze vertraging, waarvoor het onderwerp te belangrijk is.

Daarom zal Femke Halsema zelf een initiatiefwet indienen om de Grondwet op dit punt te wijzigen. Artikel 21 van de Grondwet zal naar het idee van GroenLinks als volgt kunnen luiden: "De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu en van het welzijn van dieren".

GroenLinks vindt dat de rechten van dieren thuishoren in de Grondwet. In navolging van Duitsland moet ook Nederland expliciet in de Grondwet vastleggen dat het welzijn van dieren beschermd moet worden. Dit kan door aan artikel 21, dat gaat over de zorg voor het milieu, de zorg voor het welzijn van dieren toe te voegen. Door opname in de Grondwet zijn dieren minder overgeleverd aan de politieke waan van de dag. De toevoeging van dit zogenaamde sociale grondrecht geeft de overheid een zorgplicht voor het welzijn voor dieren. Wordt het voorstel inderdaad aangenomen, dan moeten dierenwelzijnswetten, als de Gezondheid- en welzijnswet voor Dieren, de Wet op de dierproeven en de Flora- en Faunawet, opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het is onvermijdelijk dat daarmee eindelijk de huidige praktijken van de bio-industrie, dieproeven en jacht op de schop gaan. Legbatterijen, onverdoofde castratie en aangeschoten wild zijn maar enkele voorbeelden van praktijken die wat GroenLinks! betreft uitgebannen moeten worden. Daarnaast moet er meer prioriteit worden gegeven aan het handhaven van de (huidige) wetgeving.

Rechtsfilosoof P. Cliteur pleitte eerder voor het opheffen van deze "morele blinde vlek" die onze samenleving kent. GroenLinks hoopt dat met het opnemen van dierenrechten in de Grondwet een eerste stap wordt gezet naar een fundamentele omslag in de omgang met dieren.

Femke Halsema.