Gemeente Lisse

21-11-2005 Overgang naar nieuw systeem website

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuw content management systeem van de website. Het content management systeem is een stukje software waarmee we de inhoud van de website, zoals tekst en afbeeldingen, onderhouden. We zijn de komende 2 weken druk bezig het systeem te testen en de informatie van het oude systeem over te zetten naar het nieuwe. Hier gaat veel tijd inzitten en daarom zal de huidige site iets minder frequent van nieuwe informatie worden voorzien. Wij vragen u begrip hiervoor.

Met het nieuwe systeem kunnen we veel meer doen. Om een paar voorbeelden te noemen:

De navigatiestructuur is makkelijker aan te passen en uit te breiden.

De website wordt sneller.

Het opmaken van webpagina's is veel makkelijker en daardoor kunnen er meerdere mensen aan de website gaan werken. Het beheer van de informatie op de website kunnen we daardoor decentraliseren naar de afdelingen en zo wordt de informatie op de website uitgebreider en actueler.

Transacties via de website worden mogelijk. U kunt dan via de website een gemeentelijk product bestellen en betalen. Denk b.v. aan een uittreksel die u via een digitaal formulier op de website aanvraagt en betaald. Een paar dagen later rolt het uittreksel bij u in de bus. U hoeft de deur dus niet meer uit.

Het discussieforum wordt handiger en overzichtelijker.

Authorisaties voor gebruikers worden eenvoudiger te beheren.

U kunt zich inschrijven voor diverse digitale nieuwsbrieven die u per email ontvangt, b.v. de wekelijkse bekendmakingen, of welke vergunningen bij u in de buurt zijn aangevraagd of dat er een inspraakavond gehouden wordt.

De gemeente kan ook pro-actief informatie gaan aanbieden. We kunnen u b.v. attenderen als uw rijbewijs bijna verlopen is.

De productencatalogus wordt veel uitgebreider en er wordt ook informatie toegevoegd voor de interne organisatie zoals werkprocessen. Er komen meer aanvraagformulieren. Voorts kan de nieuwe overheidsproductencatalogus aan de website gekoppeld worden. Zo krijgt u via onze website toegang tot alle producten van de overheid, ook die van de provincie of het rijk, en hoeft u niet allerlei verschillende overheidswebsites af te zoeken.

Het systeem delen we met andere gemeenten. Zo zijn we altijd verzekerd van de nieuwste software. En iedere verbetering/uitbreiding die een gemeente aan het systeem maakt komt dus ten goede aan de andere gemeenten.

Het nieuwe systeem is geschreven in 'Open-Source' taal. Hierdoor kunnen we verschillende applicaties (ook van andere leveranciers) gaan koppelen aan de website. In de gemeentelijke organisatie draait het vooral om informatie. In de processen wordt die informatie verwerkt voor tal van doeleinden. Oneerbiedig gezegd is de gemeente eigenlijk een informatiefabriek die produceert voor allerlei verschillende doelgroepen. Veel informatieprocessen zijn goeddeels geautomatiseerd. Vaak wil dat zeggen dat een bepaald soort informatie is ondergebracht in een daarvoor ontworpen systeem. De behoefte van gemeenten is om die systemen te laten samenwerken. En wel op zon manier dat ze bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening. Voorbeelden van koppelingen:

- Zo kunnen we geo-informatie aan de website koppelen en kunt u via de website het bestemmingsplan inzien.

- We kunnen de Gemeentelijke Basis Administratie koppelen, dan hoeft u niet meer uw naam, adres etc. in te vullen op een aanvraagformulier, dat doet het systeem al voor u.

- Door koppeling van het postregistratiesysteem kunt u de ingekomen brieven aan de gemeenteraad ook daadwerkelijk lezen. En u kunt (via een wachtwoord dat alleen aan u bekend is) volgen in welke gedeelte van het proces uw eigen (bouw)aanvraag is, dit heet track en trace.

Het is een immense uitdaging waarvoor compleet nieuwe informatiseringstrajecten worden uitgezet. De kunst is om een concept te ontwikkelen waarin alle informatieprocessen en interne en externe communicatiekanalen perfect met elkaar samenwerken.