FNV

Veerman krijgt koffertje met petitie sociale suikersanering

Bij grensovergang Hazeldonk heeft minister Veerman dinsdagochtend om 7.00 uur een koffertje met vijftienduizend handtekeningen voor een sociaal verantwoorde sanering van de suikersector in ontvangst genomen.
Henk van der Kolk, de voorzitter van FNV Bondgenoten, bood de petitie aan en onderstreepte daarbij nog eens het belang van geleidelijkheid. Veerman stopte bij de grens op weg naar de Europese raad van landbouwministers die deze week besluit over de toekomst van de Europese suikerproductie.

Europees commissaris Mariann Fischer Boel heeft een hervorming van de suikersector voorgesteld. Ze moest wel door een uitspraak van de wereldhandelsorganisatie WTO die Brazilië gelijk gaf in zijn klacht over oneerlijke bescherming van Europese suikerboeren. Europa garandeert zijn suikerboeren een prijs die drie keer hoger ligt dan die op de wereldmarkt. Fischer Boel wil de prijs nu met 39 procent verlagen.

Als haar plan doorgaat dreigt de hele suikerindustrie uit ons land te verdwijnen, waarschuwt het Platform Toekomst Suikermarkt, waarin FNV Bondgenoten met de suikerboeren en werkgevers samenwerkt. Dat zou ons land 11.500 vaste en 1300 tijdelijke banen kosten. Het platform heeft een alternatief Beter Plan gelanceerd.

Dinsdagochtend zegde Veerman de vakbond echter niet toe het breed gedragen alternatief voor een geleidelijke sanering in Brussel te verdedigen. Hij wil wel de inkomensdaling voor de boeren beperken. De verwachting is dat de Europese Commissie inderdaad water bij de wijn zal doen en de prijsdaling met enkele procentpunten zal beperken.

Van der Kolk drukte Veerman dinsdagochtend nog eens op het hart goed te bedenken wat de belangen bij de besluitvorming zijn. "Deze scherpe prijsdaling is ook niet goed voor de armste landen. Die zijn ook gebaat bij onze behoorlijke prijzen, maar zullen straks weggevaagd worden door landen als Brazilië en Australië."

De Tweede Kamer wil ook een warme sanering van de suikersector. In september legde Veerman tot teleurstelling van de bond een motie van de Tweede Kamer hierover echter naast zich neer.

Vooruitlopend op de verwachte Brusselse maatregelen zijn al twee van de vijf suikerbietenverwerkende fabrieken - in Puttershoek en Breda - uit productie gehaald. Dat kostte direct meer dan tweehonderd banen. Om de gevolgen op te vangen heeft FNV Bondgenoten sociale plannen met CSM en Suiker Unie afgesloten.