Ingezonden persbericht


Wereldwijde lancering Xbox 360 in de VS gestart; Nederlandse gamers tellen de laatste 10 dagen af

Pre-order kits voor Xbox 360 in Nederland uitverkocht

Schiphol-Rijk, 22 november 2005 - Vandaag is de wereldwijde lancering van de Xbox 360 gestart in de VS. In tal van Amerikaanse steden stonden gamers bij de winkels te wachten tot middernacht, om er zeker van te zijn dat ze als één van de eersten een Xbox 360 konden bemachtigen. Ook gamers in Nederland wachten ongeduldig de laatste 10 dagen af: vanaf vrijdag 2 december is de Xbox 360 in ons land - en in de rest van Europa - te koop. Japan volgt op 10 december. De speciale pre-order kits voor de Xbox 360, waarmee gamers een Xbox 360 kunnen reserveren, zijn in Nederland inmiddels volledig uitverkocht.

Het is zonder meer uniek dat een nieuwe gameconsole vrijwel tegelijkertijd over de hele wereld wordt gelanceerd. Tot nu toe waren nieuwe consoles meestal als eerste in Japan verkrijgbaar; de rest van de wereld moest nog maanden, zoniet jaren wachten. Bij de lancering van de Xbox 360 heeft Microsoft er bewust voor gekozen om de console wereldwijd te lanceren, zodat gamers in Europa niet worden achtergesteld ten opzichte van hun collega's in de VS of Japan. De verwachtingen rondom de Xbox 360 zijn hooggespannen, omdat hiermee de 'next-generation' van gaming wordt ingeluid, met high-definition graphics, Dolby surround sound, de volgende generatie van Xbox Live en spectaculaire nieuwe games. De Xbox 360 is ook veel meer dan alleen een gameconsole: het vormt het complete centrum voor digitaal entertainment thuis, met digitale audio en video. Het is ook mogelijk om de console te gebruiken als 'extender' voor een PC met Windows XP Media Center Edition 2005, bijvoorbeeld om digitale muziek, video's en opgenomen tv-programma's te bekijken.

De Xbox 360 vormt van 25 tot en met 27 november tevens het hoogtepunt van de Gamexpo in Utrecht, waar Microsoft met een grote stand aanwezig is. Op de stand, die geheel in de stijl van de Xbox 360 is ontworpen, kunnen gamers zelf alvast de impact van high-definition gaming ervaren. De komende week - van 25 november tot en met 4 december - vinden in Utrecht tevens de Nederlandse Gamedagen plaats. Dit is een meerdaags evenement voor de Nederlandse game-industrie en is een initiatief van Sandfire B.V.

De officiële lancering in Nederland wordt voorafgegaan door een party in de nacht van donderdag 1 op vrijdag 2 december in Club Monza te Utrecht, met de Utrechtse DJ Roog. Deze party is toegankelijk voor het publiek (toegangsprijs: ¤4) en kaarten zijn te koop aan de deur.