Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 329

datum: 2 november 2005

Inspraak 'conceptnota horecabeleid 2006-2010'

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 25 oktober jl. de 'conceptnota horecabeleid 2006-2010' vastgesteld. Daarmee is de nota vrij gegeven voor inspraak. De conceptnota is in nauw overleg met betrokken ondernemers en organisaties gemaakt. Om reacties te peilen onder inwoners en ondernemers is inspraak mogelijk. Er zijn op dinsdag 8 november twee inloopbijeenkomsten, van 11.00 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 19.30 uur. Plaats: De Observant, Stadhuisplein 7. Inspraakreacties zijn welkom tot en met tot 11 november 2005.

Op dinsdag 22 november vanaf 18.00 uur presenteren ambtenaren, namens het college, de conceptnota op Het Plein, tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de gemeenteraad. De gemeenteraad zal de nota voor het eerst in december behandelen en vaststellen in januari. De nota ligt ter inzage in Stadsinformatiecentrum De Observant aan het Stadshuisplein.

Belangrijkste conclusies

De horeca in Amersfoort krijgt de komende jaren meer ruimte voor ontwikkeling. Bestaande en nieuwe horecagelegenheden mogen diverser worden en nieuwe doelgroepen aanspreken. Mogelijkheden ontstaan onder andere op de uitgaanspleinen in de binnenstad en bij Amicitia langs de Stadsring. Voor nieuwbouwwijk Vathorst, het toekomstige Eemcentrum en Eemhaven Amersfoort worden plannen voor vernieuwende horeca gemaakt. Met name in woonwijken en het buitengebied is het college van burgemeester en wethouders terughoudend met het toestaan van horeca. Leefbaarheid, veiligheid en regelgeving blijven onverminderd hoog op de agenda staan.

Aantrekkingskracht en kwaliteit

Handhaving van openbare orde en regels op het gebied van veiligheid, milieu, ruimtelijke ordening en dergelijke blijft een centraal uitgangspunt van het horecabeleid. Omwille van een prettig uitgaansklimaat zal het college voortborduren op de inspanningen van de afgelopen jaren. De gemeente streeft vooral naar kwaliteit en vernieuwing. De gemeente faciliteert, het is de markt die het initiatief zal moeten nemen om tot uitbreiding en vernieuwing te komen.

Nieuwe locaties

In de horecanota staan mogelijk nieuwe locaties. De nota maakt onderscheid in drie horecacategorieën. Horeca-A staat voor 'lichte' horeca zoals restaurant, eetcafé of lunchroom. Horeca-B is een café, bar of discotheek en onder horeca-C vallen sportkantine, buurthuis of hotel.

Locatie Mogelijk soort horeca

Amicitia centrum horeca A
Park Randenbroek horeca A
Uitgaansgebied Hof 2 maal horeca B, 1 maal horeca 'ontnuchteringzaak' Uitgaansgebied Lieve Vrouwenplein 2 maal horeca B, 1 maal horeca 'ontnuchteringzaak' St. Aegtenkapel, centrumgebied horeca A
Mariënhof, centrumgebied horeca A of C
Verbindingsstraten winkel- en uitgaansgebied horeca A Vathorst, tot 40 bedrijven totaal (2015) horeca A, B en C

Informatie: Mirjam Boon, communicatieadviseur voor de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, afdeling Economische Ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort, telefoon 033 496 45 48 of 06 55 12 39 83, e-mail mcm.boon@amersfoort.nl


---- --