Aanbieding manifest asielzoekerskinderen

Pcso

Aanbieding manifest 'Onderwijs is behandeling asielzoekerskinderen beu!'aan Vaste Kamercommissie Justitie

Twee dagen na de Dag van de Rechten van het Kind overhandigen de initiatiefnemers van het manifest Onderwijs is behandeling asielzoekerskinderen beu! honderden handtekeningen van schoolleiders en schoolbesturen en enkele duizenden handtekeningen van leerlingen aan de Vaste Kamercommissie van Justitie.
Deze overhandiging vindt plaats op dinsdag 22 november 2005 om 13.45 uur in het Tweede Kamergebouw, Plein 2 in Den Haag.

Veel scholen in het primair en het voortgezet onderwijs zijn het afgelopen jaar geconfronteerd met het oppakken en wegvoeren van asielzoekerskinderen. De impact hiervan is onvoorstelbaar groot, zowel voor de slachtoffers als voor de achterblijvende schoolgemeenschap. Een groep mensen uit het onderwijs wilde hier zo snel mogelijk iets aan doen door middel van het ondertekenen van een manifest en het resultaat aanbieden aan de Vaste Kamercommissies Onderwijs en Justitie.

Een breed onderwijsfront schaarde zich achter de initiatiefnemers: PCSO, Besturenraad, VOS/ABB, Aob, Schoolmanagers VO, Werkgeversverbond VO, VBS, G4, CVO en individuele schoolleiders uit het primair en voortgezet onderwijs.

Op 1 oktober 2005 startte de actie en kreeg landelijk veel aandacht. Ook volgde dezelfde avond een reactie van minister Verdonk in het Journaal. Zij adviseerde de initiatiefnemers de asielzoekers beter de wet te leren. De actiegroep wijst op haar beurt naar de internationale rechten van het kind. Een verdrag daartoe is ook door Nederland ondertekend. Daarom stond tijdens het Tribunaal van de Rechten van het Kind op 20 november 2005 (Stichting 26.000 gezichten) het manifest nadrukkelijk centraal.

Na de herfstvakanties kwamen de reacties pas echt goed op gang en met de vele handtekeningen hoopt het onderwijsveld op een ommekeer in de behandeling van de asielzoekerskinderen. De minimale eis om deze kinderen tenminste het schooljaar op hun eigen school te mogen afmaken moet toch in te willigen zijn.

Voor meer info:
Henk den Haan
telefoon: 0181 - 643 941
email: jhkdenhaan@planet.nl

En: www.asielzoekerskinderen.nl