Socialistische Partij

Hoger loon politici verdiept kloof burger-politiek

22-11-2005 * De SP moet niets hebben van het advies van de commissie-Dijkstal, waarin wordt voorgesteld dat burgemeesters en raadsleden een fikse loonstijging verdienen. Het advies lekte vanavond uit via RTL Nieuws. Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang: "Balkenende heeft het vaak gehad over `het herstel van vertrouwen', ook in de politiek. Hoe moet dit hier in godsnaam aan bijdragen?"

De commissie-Dijkstal onderzocht de beloning van alle politieke ambtsdragers. Raadsleden zouden liefst 15 procent in loon moeten stijgen, terwijl burgemeesters met 9 en wethouders met 3 procent omhoog moeten. Tweede-Kamerleden "verdienen" 2 procent meer.

Ewout Irrgang SP-Kamerlid Ewout Irrgang noemt de voorstellen onverantwoord. "Door nu het inkomen van politici met vele procenten te verhogen komen hun salarissen misschien meer in de buurt van die in de top van het bedrijfsleven, maar de kloof tussen de mensen en hun vertegenwoordigers wordt zo verdiept. Zeker nu honderdduizenden erop achteruit gaan, bijvoorbeeld door het nieuwe zorgstelsel. Ik pleit voor een morele koppeling tussen de salarissen van politici en die van gewone werknemers: dan ondervinden politici tenminste ook zelf de gevolgen van hun eigen beleid."

Al eerder adviseerde de commissie-Dijkstal dat het salaris van een minister met 30 procent omhoog moet. "Dat is helemaal bezopen, dertig procent erbij. Iedereen moet matigen, alleen voor ministers kan het blijkbaar niet op. Minister Pechtold zei onlangs: `Het grote probleem van Den Haag, is Den Haag.' Op deze manier krijgt hij natuurlijk gelijk. Hopelijk kan hij zijn collega's ervan overtuigen dat dit echt slechte voorstellen zijn."