Vrije Universiteit Amsterdam


Hogeronderwijsdag 2005

Hogeronderwijs 2005: Ondernemerschap in het hoger onderwijs

Op 23 november 2005 organiseren de VU en hogeschool Windesheim de vierde gezamenlijke Hogeronderwijsdag. De titel van deze gezamenlijke bijeenkomst luidt: Ondernemerschap in het hoger onderwijs.

De positie van onderwijsinstellingen tussen markt en overheid is onderwerp van debat. Het voornemen van de overheid om meer ruimte te geven aan instellingen voor hoger onderwijs zal een centrale plaats krijgen in de nieuwe wet op het Hoger Onderwijs en Onderzoek. Trefwoorden in de wet zijn onder meer: autonomie, zelfregie, flexibel kunnen inspelen op (internationale) ontwikkelingen, functionerend in het gebied tussen markt en overheid. Op de Hogeronderwijsdag staat de vraag centraal welke eigen plaats VU-Windesheim in het debat wenst in te nemen. Hoe gaat VU-Windesheim om met de spanning tussen maatschappelijk ondernemerschap enerzijds en het belang van het klassieke Bildungsideaal anderzijds?

In het ochtendprogramma komen twee keynote-sprekers aan het woord. Drs. L.M.L.H.A. Hermans, bestuursvoorzitter van MKB Nederland zal een betoog houden over de wisselwerking tussen overheid en instellingen. Hij gaat in op de vraag wat er nodig is om van het hoger onderwijs een echte markt te maken. Dr. A.M. Verbrugge, universitair hoofddocent Wijsbegeerte VU, zal vervolgens spreken over het gevaar van overschatting van het marktdenken. In zijn voordracht legt hij nadruk op het onderwijs als collectief goed dat zich niet eenvoudig laat persen in het keurslijf van het marktdenken. De beide voordrachten en de daarop volgende forumdiscussie vormen de 'input' voor een zevental workshops in het middaggedeelte.

De Hogeronderwijsdag vindt plaats op de VU in Amsterdam. Medewerkers en studenten van de VU en Windesheim zijn van harte welkom. Bij voldoende belangstelling rijden er bussen vanuit Zwolle naar Amsterdam.

Programmaboekje Hogeronderwijsdag 2004