Prins Bernhard Cultuurfonds


Persbericht

Koningin neemt eerste exemplaar biografie
geheim agent in ontvangst

Amsterdam, 16 november 2005. Koningin Beatrix zal op 23 november het eerste exemplaar in ontvangst nemen van Een betrekkelijk heftig karakter. Thijs Taconis, geheim agent. Rotterdam 1914 ­ Mauthausen 1944 door Astrid Waltmans. Het voorwoord van de biografie is nog van de hand van prins Bernhard.
De presentatie van de publicatie vindt plaats tijdens een bijeenkomst van Zilveren Anjerdragers in het kader van het 65-jarig jubileum van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over het boek
Kort na de capitulatie in mei 1940, stak de natuurkundestudent Thijs Taconis in een gestolen vissersbootje over naar Engeland. Na een kort verblijf in Londen en Canada werd hij door de Britse Special Operations Executive (SOE), opgeleid tot geheim agent. In november 1941 werd hij bij Ommen gedropt. Zijn opdracht luidde: het inrichten van een hoofdkwartier en het opzetten en opleiden van sabotagegroepen. Vier maanden later echter werd hij gearresteerd en opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. Bij Taconis' arrestatie, en die van de samen met hem gedropte marconist Huub Lauwers, begon op 12 maart 1942 het Englandspiel. Na gevangenschappen in Haaren, Assen en Rawicz werd Thijs Taconis in september 1944 naar Mauthausen afgevoerd. Daar werd hij vrijwel meteen na aankomst, samen met 46 andere agenten, geëxecuteerd. Thijs Taconis liet bij zijn dood een aanzienlijk bedrag na aan het toenmalige Prins Bernhard Fonds. In 1950 werd dit bedrag bestemd voor de financiering van de Zilveren Anjer, een onderscheiding voor personen die zich op een bijzonder wijze hebben ingezet voor de Nederlandse cultuur en voor die van de Nederlandse Antillen en Aruba. Thijs Taconis wordt in de oorkonde die bij deze onderscheiding hoort, gememoreerd met de woorden Quae Thijs Taconis - mortuus pro patria anno MCMXLIV legavit pro fundamento sunt - Hetgeen Thijs Taconis, gestorven voor het vaderland in 1944, heeft nagelaten, vormt de grondslag.

In Een betrekkelijk heftig karakter beschrijft Astrid Waltmans het korte leven van Thijs Taconis. De basis voor het verhaal wordt gevormd door zijn persoonlijke bezittingen, die in 2004 door zijn familie aan het Prins Bernhard Cultuurfonds werden overgedragen. Deze gegevens werden aangevuld met gegevens uit archieven en literatuur.

Over de auteur
Astrid Waltmans (Paramaribo, 1949) studeerde geschiedenis in Utrecht. Zij is als medewerker pers & publiciteit verbonden aan het Prins Bernhard Cultuurfonds.
---




Prins Bernhard Cultuurfonds