Vereniging nov

Vrijwilligers moeten het zonder visie stellen

De Beleidsbrief Vrijwillige Inzet 2005 - 2007 van het ministerie van VWS is gearriveerd en zal op 23 november 2005 tijdens het algemeen overleg over vrijwilligersbeleid en mantelzorg in de Tweede kamer worden besproken. Tweeënhalf jaar heeft het vrijwilligersveld moeten wachten op deze brief, die op veel punten - ook financieel - onder de maat lijkt. Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV) vindt dat VWS kansen laat lopen.

Het vrijwilligersveld heeft lang moeten wachten op de Beleidsbrief Vrijwillige Inzet. Daar waar het in eerste instantie om een visiestuk en daarna om een beleidsnota ging, is het uiteindelijke product een brief. Met deze brief krijgen vrijwilligers tweeënhalf jaar na de geplande opleverdatum duidelijkheid over wat het kabinet in het regeerakkoord bedoelt met meedoen. Hoewel de brief belangrijke thema's als wet- en regelgeving en het verbeteren van de lokale ondersteuning van vrijwilligersorganisaties behandelt, lijkt de brief vooral op een gemiste kans voor het ministerie van VWS om blijk te geven van een visie.

Staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp geeft in haar beleidsbrief voornamelijk prioriteiten en acties aan. De beleidsbrief is daarmee weinig innovatief, gaat in op veel al langer lopende projecten en beschrijft zelfs activiteiten die al ten einde zijn, zoals het NOV/Stap Twee-congres over interculturalisatie van 26 september 2005. Het blijft onduidelijk wat het ministerie eind 2007 bereikt wil hebben. Ook sluit de brief niet aan bij de ontwikkelingen rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarin het vrijwilligerwerk een belangrijke pijler is. Het gevaar dreigt dat vrijwilligers ingezet worden om tekorten in de zorg op te vullen.

Uit de financiële paragraaf van de beleidsbrief blijkt dat voor nieuwe initiatieven, volgend uit de Beleidsbrief, in 2005 2.200.000,- euro beschikbaar is en voor 2006 en 2007 3.700.000,- euro. Voor 4,5 miljoen vrijwilligers is dat een karig budget met minder dan 50 eurocent per vrijwilliger in 2005. In vergelijking met het stimuleringsbeleid van nieuwe initiatieven op andere overheidsterreinen is dit een bijzonder laag bedrag. Daarnaast komt dit bedrag niet overeen met de begroting voor 2005, waarin 4.000.000,- euro staat opgenomen. De beleidsbrief geeft geen duidelijkheid waar de resterende
1.800.000,- euro aan is uitgegeven en hoe de resterende 2.200.000,- euro besteed gaat worden in de korte tijd die in 2005 nog rest. Ook loopt in 2005 de tijdelijke stimuleringsregeling vrijwilligerswerk definitief af. Uit analyse is gebleken dat een aantal gemeenten en provincies het hun toegekende bedrag niet heeft besteed. Dit zal volgens de regeling terug betaald moeten worden aan het ministerie van VWS. De beleidsbrief geeft geen inzicht in waar het ministerie van VWS dit geld aan gaat besteden.

/////////////////////////einde bericht////////////////////////////

Voor meer informatie over de reactie van Vereniging NOV op de Beleidsbrief Vrijwillige Inzet 2005 - 2007 kunt u contact opnemen met Ronald Hetem of Silvie Janssen, tel. 030 - 750 9000. Voorzitter Vereniging NOV mr. P.C. Lodders-Elfferich is, onder voorbehoud, beschikbaar voor interviews over dit onderwerp.
Op www.nov.nl vindt u een uitgebreide reactie van Vereniging NOV op de beleidsbrief. Deze reactie is verstuurd naar leden van de Tweede Kamer.