MINDEF: Kamp opent tentoonstelling Grebbeberg

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Op 23 november 2005 opent minister van defensie Henk Kamp de tentoonstelling 'Daar spraken wij nooit over' in het informatiecentrum op het Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen. In de tentoonstelling - een initiatief van de Oorlogsgravenstichting - wordt aandacht besteed aan de verwerking van oorlogsleed van nabestaanden en van militairen in de strijd rond de Grebbeberg in mei 1940. De opening markeert tevens de aanloop naar diverse activiteiten in het kader van het zestig jarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting in 2006.

Centraal in deze tentoonstelling staan drie Nederlandse militairen J. A. Vermeer (korporaal 1-I-24 R.I.), gesneuveld op 12 mei 1940 en D.J. Heinen (soldaat 3-I-8 R.I.), gesneuveld op 12 mei 1940, beiden begraven op voornoemd ereveld en N.W. Lingen (luitenant
1-I-24 R.I.). De heer Lingen heeft de strijd overleefd en woont thans in Apeldoorn. Hun levensverhaal wordt in een algemeen historisch kader geplaatst en per thema (jeugd en interbellum, mobilisatie en de strijd in mei 1940, de naoorlogse periode en het verwerkingsproces) audiovisueel toegelicht. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de geschiedenis van deze begraafplaats met zijn diverse monumenten en de huidige vredestaken van Defensie.

Bij de tentoonstelling is een boekje verschenen en een educatief programma voor de basisvorming van het VMBO, HAVO of VWO.

De Oorlogsgravenstichting is op 13 september 1946 opgericht. Zij onderhoudt ongeveer 50.000 graven van Nederlandse oorlogsslachtoffers. Deze graven zijn gelegen in meer dan 50 landen, verspreid over vijf continenten. Daarnaast verzorgt de Stichting ongeveer 8.000 in Nederland verspreid gelegen graven van militairen van de geallieerde strijdkrachten.
De werkzaamheden worden in Nederland uitgevoerd door 27 medewerkers en gecoördineerd door het hoofdkantoor in Den Haag. Bij de controle van de in Nederland gelegen oorlogsgraven ontvangt de Stichting assistentie van ruim 440 honoraire medewerkers, zogenaamde 'consuls'. Het kantoor te Jakarta coördineert de werkzaamheden van bijna 130 medewerkers van de Stichting in Indonesië.