Gemeente Leeuwarden

Start inspraak Masterplan Kenniscampus Leeuwarden en afspraken over samenwerking Hogescholen en Gemeente Leeuwarden

Het ruimtelijk plan van de Kenniscampus Leeuwarden (het Masterplan) wordt vrij gegeven voor inspraak. Dat is op 15 november 2005 door het college van b. en w. besloten. De formele inspraak start op 23 november. Vanaf dat moment hebben belanghebbenden 6 weken de tijd om hun mening over het Masterplan mondeling of schriftelijk in te brengen. Via advertenties zullen belanghebbenden over de inspraak worden geïnformeerd.

Ook is het college van b. en w. akkoord gegaan met de hoofdlijnen voor de samenwerking met de Hogescholen over de zakelijke aspecten van de ontwikkeling van de Kenniscampus en de samenwerking voor onderwijsontwikkeling en kenniscirculatie.

De gemeente Leeuwarden, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, de Christelijk Hogeschool Nederland en de Hogeschool van Hall Larenstein gaan gezamenlijk het hoger onderwijs in de stad versterken door de ontwikkeling van de Kenniscampus Leeuwarden. De Kenniscampus wordt niet alleen een fysieke plek waar hoger onderwijs gegeven wordt, maar staat ook voor verregaande inhoudelijke samenwerking van het Fries hoger onderwijs. De nieuwe manier van studeren in het hoger onderwijs, de stijgende vraag naar toegepast onderzoek en de intensivering van de samenwerking met het bedrijfsleven, bieden veel kansen voor de Friese hoofdstad onder de vlag van de Kenniscampus Leeuwarden.

De aanwezigheid van 17.000 studenten betekent een forse impuls voor de economie van Leeuwarden. Niet alleen vanwege hun bestedingen, maar ook door de inbreng van hun deskundigheid, onder meer in het bedrijfsleven. De hele Friese economie is duidelijk gebaat bij een sterk Fries hoger onderwijs, ook met het oog op de toekomst van Fryslân.

De komende vijf tot tien jaar wordt ongeveer 141 miljoen euro geïnvesteerd in het Leeuwarder Hoger Onderwijs. Hiermee versterken de gemeente Leeuwarden, de CHN, de NHL en VHL het hoger onderwijs in de stad door de ontwikkeling van de Kenniscampus Leeuwarden.


---