Gemeente Loenen aan de Vecht


Openbare hoorzitting welzijnssubsidies 23 november a.s.

Op 23 november wordt om 20.00 uur in de raadszaal een openbare hoorzitting georganiseerd waarin vertegenwoordigers van welzijnsorganisaties uit onze gemeente hun visie kunnen geven op het voorstel van de gemeenteraad over de welzijnssubsidies voor 2006. Naar aanleiding van hetgeen op de hoorzitting naar voren wordt gebracht, besluit de raadswerkgroep of er nog aanpassingen aan het raadsvoorstel worden gedaan. Op 29 november neemt de raad hierover een besluit. Onderzoek Nut en Noodzaak Welzijnssubsidies

Het werk van de raadswerkgroep die onderzoek heeft gedaan naar het nut en de noodzaak van de welzijnssubsidies en een aantal andere uitgaven op het gebied van welzijn zit er bijna op. Eén jaar nadat de Gemeenteraad de motie heeft aangenomen waarin werd besloten tot het uitvoeren van dit onderzoek, ligt er een raadsvoorstel klaar, waarover de raad in zijn vergadering van 29 november een besluit zal nemen.

De raadswerkgroep heeft geprobeerd zowel de organisaties die actief zijn op welzijnsgebied, als de inwoners bij het onderzoek te betrekken. Zo is er in het voorjaar van 2005 aan een groot aantal organisaties een uitgebreide vragenlijst voorgelegd, waarin allerlei gegevens werden gevraagd, die de raadswerkgroep nodig had om tot een goede afweging te kunnen komen. In juni heeft een op basis van toeval geselecteerde groep van 500 inwoners van onze gemeente een enquête ontvangen. In deze enquête werd hen gevraagd aan te geven hoe belangrijk ze de verschillende welzijnsactiviteiten in de gemeente vinden. Daarnaast konden ze zelf een keuze maken op welke subsidies en uitgaven op het gebied van welzijn valt te bezuinigen. Uiteindelijk heeft 35% van de aangeschreven inwoners de enquête ingevuld.

Met als uitgangspunt het bestaande welzijnsbeleid van de gemeente Loenen, op basis van de gegevens die met de vragenlijst onder de organisaties én met de enquête onder de inwoners zijn verzameld, heeft de raadswerkgroep een zestal criteria opgesteld. Aan de hand van deze criteria is bepaald welke organisaties nog wel subsidie krijgen (en hoe hoog die subsidie zal zijn) en welke geen subsidie meer krijgen.

Op 23 november wordt om 20.00 in de raadszaal een openbare hoorzitting georganiseerd, waarop de betreffende organisaties hun visie op het raadsvoorstel kunnen geven. Naar aanleiding van hetgeen op de hoorzitting naar voren wordt gebracht, besluit de raadswerkgroep of er nog aanpassingen aan het raadsvoorstel worden gedaan. Vervolgens wordt er op 29 november in de raad over besloten.

Op de website van de gemeente Loenen kunt u meer informatie over het onderzoek vinden. Zo staat daar het concept-raadsvoorstel. Ook twee rapporten met de uitkomsten van de enquête onder de inwoners zijn via de website te downloaden of bekijken. Beschikt u niet over internet, maar wilt u toch graag kennis nemen van het raadsvoorstel of de uitkomsten van de enquête, dan kunt u contact opnemen met de griffier, mw. M. Mous, via telefoonnummer 0294-236262. Zij zal dan zorgen dat u het raadsvoorstel en het rapport over de enquête onder de inwoners toegestuurd krijgt.