Gemeente Den Haag

november 2005
135 Buitenlandse bedrijven binnengehaald

De Westholland Foreign Investment Agency (WFIA), de regionale acquisitiemaatschappij van Den Haag, Leiden, Delft, Zoetermeer en de Kamers van Koophandel van Haaglanden en Rijnland heeft in de periode 2000 - 2004 135 buitenlandse bedrijven binnengehaald. Volgens Pieter van Woensel, wethouder Economie was het aantal arbeidsplaatsen bij vestiging deze nieuwe bedrijven ruim 2500 en is dit inmiddels gegroeid tot bijna 3000.
Gezien dit succes willen burgemeester en wethouders de samenwerking met de WFIA de komende vier jaar voortzetten.

Onder de bedrijven, die de WFIA de afgelopen jaren heeft binnengehaald is het hoofdkantoor Terminals van de wereldwijd opererende rederij Maersk. Dit kantoor, gevestigd in het Beatrixkwartier, beheert 32 haventerminals, waaronder die van Sjanghai, Baltimore, Miami, Buenos Aires en Rotterdam.
Ook veel ondernemingen in de sector Oil &Gas hebben zich de afgelopen jaren in Den Haag en de regio gevestigd. Het gaat hierbij onder meer om oliemaatschappijen uit Algerije, Kazakstan, Noorwegen, Spanje.en het Verenigd Koninkrijk. Voorts is het Europese hoofdkantoor van de Chinese telecomgigant ZTE in de regio neergestreken. Tot slot is Delft naast het Chinees porselein een Chinees hotel rijker, dat zich richt op Chinese zakenlieden en toeristen en heeft ook het Europese kantoor van het Australian Wine Bureau zich in de regio gevestigd..

Het besluit van B&W is mede gebaseerd op een evaluatierapport van Ernst & Young, waaruit blijkt dat de WFIA zeer actief is en een vooraanstaand speler is geworden bij de werving van buitenlandse bedrijven.

Naast inspanningen ten aanzien van de sectoren life sciences, ICT , aerospace en composieten en oil & gas gaat de WFIA zich in de toekomst ook richten op de zakelijke dienstverlening (Den Haag), technosector (Delft) en de tuinbouw (Greenport) van het Westland. Bij dit laatste zal aan de nieuwe gemeente Westland worden gevraagd toe te treden tot de WFIA..