AutoRai

Euro NCAP geeft voor het eerst vier sterren voor veiligheid voetgangers

(11/23/2005)
De Citroën C6 is de eerste auto die de maximale vier sterren heeft behaald op het gebied van voetgangersveiligheid na tests van Euro NCAP. De directeursformaat auto kreeg ook vijf sterren voor de bescherming van volwassen passagiers en vier sterren voor de bescherming van kinderen, wat aantoont dat het beschermen van mensen buiten de auto niet ten koste hoeft te gaan van de veiligheid van inzittenden.
Het Europese âNew Car Assessment Programmeâ (Euro NCAP) dringt al jaren aan op betere bescherming van voetgangers, om het aantal te voorkomen doden en gewonden onder kwetsbare weggebruikers terug te dringen. De motorkap van de Citroën C6 komt omhoog wanneer een voetganger wordt geraakt en brengt daarmee meer ruimte tussen de kap en de onbuigzame delen van de motor. Het is voor het eerst dat een dergelijk systeem wordt onderzocht door Euro NCAP, maar naar verwachting worden vergelijkbare systemen binnenkort geïntroduceerd.

De Seat Leon kreeg drie sterren voor voetgangersveiligheid. Dat toont eens te meer aan dat sommige autofabrikanten een steeds grotere nadruk leggen op de veiligheid van mensen die zich buiten de auto bevinden. Helaas geldt dat niet voor alle fabrikanten. De Jeep Grand Cherokee behaalde geen enkel punt voor voetgangersveiligheid en kreeg dan ook geen ster in die categorie.

Overzicht van resultaten:
Super-minis Inzittenden Kinderen Voetgangers Chevrolet Matiz 3 sterren (strike-through) 3 sterren 2 sterren Daihatsu Sirion* 4 sterren 3 sterren 2 sterren Fiat Punto* 5 sterren 3 sterren 3 sterren Kia Rio 4 sterren 3 sterren 2 sterren Mitsubishi Colt 4 sterren 3 sterren 1 ster Toyota Yaris* 5 sterren 3 sterren 2 sterren Volkswagen Fox 4 sterren 4 sterren 2 sterren Small family cars
Seat León 4 sterren 4 sterren 3 sterren Large family
Fiat Croma* 5 sterren 4 sterren 1 ster Mazda 6 4 sterren 4 sterren 1 ster Peugeot 407 Coupe 5 sterren 4 sterren 2 sterren Executive car
Citroën C6 5 sterren 4 sterren 4 sterren Small MPVs
Citroën Berlingo 4 sterren 3 sterren 2 sterren Mazda 5* 5 sterren 3 sterren 2 sterren Large off-roaders
Jeep Grand Cherokee 4 sterren 3 sterren 0 sterren


* resultaten reeds bekendgemaakt