Gemeente Hilversum

Vragen D'66 over stadskantoor Oude Enghweg
Geacht college van B&W,

Na bestudering van een aantal stukken en een gesprek met Werkgroep Oude Enghweg van de Bewonersvereniging Raadhuis en Omgeving heeft onze fractie een aantal prangende vragen over het nieuwe stadskantoor aan de Oude Enghweg en de gevolgde procedures.
Op grond van artikel 41 van het Reglement van Orde wil onze fractie daarom de volgende vragen stellen:

1. Bent u met ons van mening dat het plan voor het stadskantoor aan de Oude Enghweg geen reguliere verbouwing is maar dat hier gewoon sprake is van nieuwbouw?

2. De welstandscommissie zegt in een advies over het plan: 'Gezien het feit dat het hier om een bestaand kantoorpand gaat dienen naar de mening van de commissie de gebiedsgerichte criteria buiten beschouwing te blijven.' De welstandscommissie heeft het plan dus niet aan deze criteria getoetst. Andere minder ingrijpende bouwplannen in dit gebied worden hieraan wel getoetst, maar de gemeente doet dit niet bij haar eigen plan. Bent u met ons van mening dat gezien de uitgangspunten van de welstandsnota en het nieuwe bestemmingsplan voor het Noordwestelijk Villagebied het ongewenst is dat niet aan de gebiedsgerichte criteria wordt getoetst?

3. Vindt u dat het plan past binnen de kaders van het geldige bestemmingsplan en het nieuwe bestemmingsplan?
4. Vindt u dat het plan voldoet aan de criteria die de gemeenteraad in de welstandsnota voor dit gebied heeft vastgesteld?
5. Wethouder Reijn meldde in een uitzending van het programma In derde Termijn op TV Hilversum dat er 'gekeken is naar het Beschermd Dorpsgezicht'. Wat bedoelde wethouder Reijn hiermee? Immers er is niet getoetst aan de uitgangspunten van het Beschermd Dorpsgezicht zoals vastgelegd in het nieuwe bestemmingsplan.
6. Er is toepassing van art. 19 lid WRO gevraagd met betrekking tot het oude bestemmingsplan. Bent u met ons van mening dat het plan veel te ingrijpend is voor zo?n korte procedure? Bent u met ons van mening dat de provincie het plan veel eerder moet toetsen?
7. Bij de bouwaanvraag is alleen ingevuld dat het hier gaat om het 'veranderen' van het gebouw. Maar het gaat hier toch ook om het vernieuwen en vergroten van het gebouw? Waarom is dit dan niet ingevuld?

8. Hoe is de aanbesteding geweest in de keuze van de architect? Was Europese aanbesteding verplicht? Is dit ook gebeurd?
9. Hoe denkt u een adequate oplossing voor de te voorziene parkeerproblematiek aan de Oude Enghweg te vinden zonder dat de directe bewoners hier onder te lijden hebben?

Met vriendelijke groet,
Namens de fractie van D66 Hilversum, Erik Boog
Barend Smit