Fontys


Staatssecretaris Van Hoof opent Competentie Ontwikkel Punt

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opent vandaag het Competentie Ontwikkel Punt in Eindhoven. Het Competentie Ontwikkel Punt (COP) is een samenwerking tussen Fontys Hogescholen, ROC Eindhoven, TU/e en het regionale bedrijfsleven in Zuidoost- Brabant. Via COP kunnen medewerkers van bedrijven in de regio via een verkort duaal opleidingstraject een regulier diploma halen bij de aangesloten kennisinstellingen. Tijdens de opening zal Van Hoof een intentieverklaring ondertekenen in het kader van het project Leren & Werken.
woensdag 23 november 2005 door
COP verzorgt individuele trajecten voor werknemers die enige jaren werkervaring hebben. In het COP-traject, landelijk een EVC-traject genoemd, wordt gekeken welke competenties een werknemer in zijn baan heeft opgedaan. Een test meet deze Eerder Verworven Competenties (EVC). Daarmee krijgt men een beeld van de kennis die de werknemer heeft. Hierop wordt het opleidingsaanbod aangepast. Op deze manier kan een werknemer in een verkort traject een regulier diploma halen.

Tijdens de opening gaat staatssecretaris Van Hoof in op de plaats die COP heeft binnen het nationale actieprogramma `een Leven Lang Leren'. Dit programma is bedoeld om de inzetbaarheid van werknemers te vergroten en daarmee de concurrentiepositie van Nederland te verbeteren. Kern van het programma is dat werknemers investeren in hun kennis en vaardigheden om te garanderen dat zij blijvend inzetbaar zijn in het arbeidsproces. Bedrijven ondersteunen dat door tijd en geld voor scholing beschikbaar te stellen en goede leerwerkplekken aan te bieden.

Intentieverklaring
Na de opening ondertekent staatssecretaris Van Hoof samen met het COP, CWI, UWV, gemeente Eindhoven en de Brabant Zeeuwse werkgeversorganisatie een regionale intentieverklaring. Dit gebeurt in het kader van het project Leren & Werken. Met de intentieverklaring spreken partijen uit zich te zullen inspannen voor een gezamenlijk leerwerkloket in 2006, 500 EVC-trajecten en de realisatie van 200 additionele duale trajecten in de regio. Werkgevers, gemeente en uitkeringsinstanties kunnen deze trajecten aan respectievelijk hun medewerkers en klanten aanbieden. De additionele duale trajecten zijn bedoeld voor werknemers die tijdens hun baan meer kennis op willen doen.

De projectdirectie Leren & Werken wil met diverse regionale intentieverklaringen de samenwerking stimuleren tussen werkgevers, onderwijsaanbieders, overheden, uitkeringsinstanties, werknemers en werkzoekenden. Het streven is landelijk 15.000 extra duale trajecten en 20.000 EVC-trajecten te realiseren in maart 2007. Leren & Werken is een gezamenlijke initiatief van de ministeries van SZW en OCW om meer mensen (werkenden en werkzoekenden) verder te laten leren en een hoger opleidingsniveau te laten halen. Voor meer informatie zie: www.leren-werken.nl

De opening van COP vindt vandaag plaats in het DAF Museum in Eindhoven en start om 14.30 uur.