Politie Groningen

Persberichten woensdag 23 november 2005

Provincie Groningen 23-11-2005 -

Marum: inwoners van Kollum aangehouden voor poging moord De politie heeft het afgelopen weekend twee mannen aangehouden die worden verdacht van poging tot moord c.q. doodslag. Het gaat om twee inwoners van Kollum, respectievelijk 36 en 48 jaar. Vermoedelijk heeft de oudste van die twee vrijdagnacht (18 november 2005) een paar schoten gelost op een woning aan de Nachtegaalstraat in Marum. Dit was gericht op een plek in de woning waar de 49-jarige bewoner doorgaans zit. Dat was op dat moment niet het geval waardoor het bij materiele schade bleef. De jongste was betrokken bij het voorval. Hij was samen met de hoofdverdachte in de auto afgereisd vanuit Kollum naar het adres in Marum. Het motief komt voort uit een zakelijk geschil tussen de hoofdverdachte en de bewoner van het pand in Marum. De verdachten zijn dinsdag voorgeleid voor de rechter-commissaris en zijn in bewaring gegaan. Het wapen, een revolver, is in de woning van de verdachte aangetroffen. De politie heeft het onderzoek nagenoeg afgerond.

Delfzijl: medicijnen verloren
De politie waarschuwt voor het volgende. Vanmiddag, dinsdag 22 november, is een inwoner van Delfzijl in het winkelcentrum Kuilsburg in Delfzijl een plastic tas kwijtgeraakt met daarin twee doosjes met medicijnen. Het betreffen antidepressiva van het merk Remeron en van het soort Mirtazapine, verpakt in 2 doosjes met elk 15 tabletten. Ondeskundig gebruik van deze medicijnen kunnen gevaar opleveren voor mensen. De politie verzoekt om bij aantreffen van de medicijnen dit te melden bij de plaatselijke politie of om de medicijnen in te leveren bij de plaatselijke apotheek.

Provincie Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.
Wildervank , N33: aantal geregistreerde voertuigen: 3711, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 122 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.
Vlagtwedde ,N976 : aantal geregistreerde voertuigen tussen 19.30 en 21.30 uur: 86, aantal overtredingen: 25, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.
Groningen, parallelweg van de Europaweg: aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Tolbert: automobilist onder invloed
Een 69-jarige inwoner van Leek is dinsdagmiddag op de Hoofdstraat in Tolbert aangehouden voor rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. De man reed volgens getuigen slingerend in zij n auto en schampte onderweg in Tolbert een geparkeerde auto waardoor schade ontstond. Twee automobilisten die achter hem reden hebben hem in Tolbert vervolgens tot stilstand gedwongen en zijn autosleutel afgepakt. Voorts waarschuwden ze de politie die de man voor nader onderzoek meenam naar het politiebureau. Daar bleek dat hij 2.1 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Winsum: controle fietsverlichting
Bij een verlichtingscontrole zijn dinsdagavond drie fietsers bekeurd in Winsum omdat de verlichting niet deugde. In totaal werden enkele tientallen fietsers gecontroleerd.

Bedum: automobilist onder invloed
Een 60-jarige automobilist uit Groningen is dinsdagavond op de Groningerweg bij Bedum aangehouden voor het rijden onder invloed. De man werd door een politiepatrouille gevolgd waarbij bleek dat hij nogal slingerde. Bij staandehouding roken de agenten een enorme alcohollucht. De man verklaarde astmatisch te zijn en slaagde er niet in om een blaastest op de juiste wijze af te leggen. Een arts heeft bloed bij hem afgenomen en voor latere vaststelling van het alcoholpromillage. De politie maakt proces-verbaal op.

Stedum: gewonde bij auto tegen boom
Een 21-jarige automobilist uit Oud Beijerland is dinsdag tegen het eind van de middag gewond geraakt toen hij op de Delleweg bij Stedum met zijn auto tegen een boom botste. Hij is met hoofd en beenletsel voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Delfzijl. Zijn auto raakte bij het ongeluk totaal vernield en is door een bergingsbedrijf afgevoerd. Het ongeval gebeurde in een bocht naar links. De bestuurder miste deze bocht en reed in de rechterberm tegen de aldaar staande bomen.

Provincie Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.
Wildervank , N33: aantal geregistreerde voertuigen: 3711, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 122 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.
Vlagtwedde ,N976 : aantal geregistreerde voertuigen tussen 19.30 en 21.30 uur: 86, aantal overtredingen: 25, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.
Groningen, parallelweg van de Europaweg: aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Groningen, Hooghoudtstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 253, aantal overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen: vrouw gewond bij ongeval
Een 43-jarige vrouw uit Groningen is dinsdagochtend bij de brug van de Plataanlaan gewond geraakt. De vrouw reed met haar 17-jarige dochter achterop bij de brug omhoog. Vermoedelijk kwam de vrouw door een tak, die op het wegdek lag, ten val. Zij werd met een hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht. De dochter kwam er vanaf met een pijnlijk been. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: bromfietser verliest zelfbeheersing
De politie heeft dinsdagmiddag in de Nieuwe Sint Jansstraat een 18-jarige man uit Groningen aangehouden voor belediging. De Stadjer reed op zijn bromfiets zonder zijn helm te dragen. Tijdens het bekeuringsgesprek verloor de 18-jarige zijn zelfbeheersing door de politieagenten uit te schelden en te beledigingen. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor mocht de man het politiebureau verlaten. Hij kreeg van justitie een schikkingsvoorstel van 220 euro aangeboden.

Groningen: boetes bij verkeerscontrole
Bij een verkeerscontrole op de Osloweg zijn dinsdagmiddag 42 bekeuringen uitgedeeld. In 33 gevallen droegen de automobilisten geen gordel. Daarnaast reden twee bestuurders te hard, werd 1 radardetector inbeslaggenomen, waren drie autos niet gekeurd en belden drie bestuurders niet handsfree. In totaal werden 678 verkeersdeelnemers gecontroleerd. De controle duurde 2,5 uur.

Groningen: fietster gewond bij aanrijding
Een 22-jarige vrouw uit Groningen is dinsdagavond op de kruising Spilsluizen, Oude Boteringestraat en de Boteringebrug gewond geraakt bij een verkeersongeval. De vrouw reed op haar fiets en verleende geen voorrang aan een 20-jarige automobilist uit Groningen. De fietster werd aangereden en kwam op de motorkap terecht. Zij werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.