Politiebond ACP

DGVP wordt op 1 januari 2006 vervangen door CZ Per 1 januari 2006 verdwijnen alle ziekenfondsverzekeringen en particuliere verzekeringen uit het Nederlandse zorgstelsel. Daarvoor in de plaats komt één verplichte basisverzekering voor iedereen. De politiezorgpolis van CZ is de opvolger van de DGVP.

Het is een ingrijpende wijziging die niemand onberoerd laat. Het onderscheid tussen het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering komt te vervallen. De nieuwe basisverzekering omvat ongeveer het huidige ziekenfondspakket en is bij alle aanbieders gelijk. Alle noodzakelijke medische zorg is dus gedekt. In het nieuwe stelsel kan echter gekozen worden voor verschillende niveaus van dienstverlening. Zo kunnen de zorgverzekeraars (goed vergelijkbaar) onderling op premie concurreren of afspraken maken met hun vaste zorgleveranciers.

Het basispakket is verplicht en geldt voor iedereen die in Nederland woont en is voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, gezondheid of inkomen. Verzekeraars moeten iedereen accepteren. Daar staat tegenover dat iedereen verplicht is zich ergens te verzekeren tegen ziektekosten. Daarnaast kan men zich nog aanvullend verzekeren voor bepaalde zorgbehoeften.

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt voor de basisverzekering een vaste premie (nominale premie). Deze verzekeringspremie betaalt u rechtsreeks aan de zorgverzekeraar. Daarnaast gaat u een inkomensafhankelijke bijdrage betalen die geïnd wordt door de werkgever (inkomensafhankelijke premie). Naast het basispakket kunt u nog een aanvullende verzekering afsluiten die nog meer ziektekosten dekt. Daarvoor moet dan apart premie worden betaald.

Om de basispremie voor iedereen betaalbaar te houden, komt er een zorgtoeslag. Een maandelijkse tegemoetkoming in de kosten die door de belastingdienst aan u wordt betaald. De hoogte van deze zorgtoeslag is afhankelijk van uw inkomen. Meer informatie daarover staat op www.toeslagen.nl.

De huidige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaat ook veranderen. Het pakket van de AWBZ wordt kleiner. Een deel gaat vanwege de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) over naar de gemeente. Dat geldt bijvoorbeeld voor de noodzakelijke huishoudelijke hulp.

Veranderingen politiesector

De DGVP houdt per 1 januari 2006 op te bestaan. Vanaf het moment dat de onderhandelingen rond het Sociaal Akkoord vastliepen en de minister aangaf voor grote groepen oud-politiewerknemers niet meer financieel te willen bijdragen aan hun ziektekosten, zijn de ACP, NPB en VMHP zelf op zoek gegaan naar een eigen en goede ziektekostenverzekering voor werknemers in de politiesector. Een verzekering gebaseerd op solidariteit en collectiviteit. Wij wilden een verzekering die ongeveer gelijk zou zijn aan die van de DGVP. Dat gold dan voor de kring van verzekerden (actieven, gepensioneerden en hun gezinsleden) en de inhoud van het verzekeringspakket. Tijdens de CAO-onderhandelingen hebben wij met de werkgever kunnen afspreken om samen een totaalpakket aan de werknemers bij de politie aan te bieden met een zelfde inhoud als bij de DGVP. In het "bestuur" van de nieuwe verzekering zitten de ACP, NPB en VMHP en vertegenwoordigers van minister Remkes. De vakbonden hebben dan zeggenschap over de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Denk daarbij aan de kwaliteit, prijs en inhoud van het pakket. De minister heeft zeggenschap over fysiopol en psychopol.

Klik hier voor de premies!

Terug naar index