Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Attitudeonderzoek onder Nederlandse bevolking en jeugd: Nederlander vindt Sociale Wetenschappen niet erg wetenschappelijk, maar wel belangrijk

Nederlandse volwassenen en ook jongeren van 11 tot 24 jaar vinden sociale wetenschappen veel minder wetenschappelijk dan de exacte wetenschappen, maar ze zijn wel opvallend positief over deze discipline. Dat blijkt uit een attitudeonderzoek dat het Da Vinci-instituut van de VU liet doen in opdracht van de decanen van alle Nederlandse faculteiten Sociale Wetenschappen. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Newcom Research & Consultancy en vormt een nulmeting: de decanen willen het imago van hun wetenschapstak veranderen en daarna een nieuwe meting laten uitvoeren.

In de bijgaande grafiek is te zien hoe wetenschappelijk Nederlandse volwassenen verschillende wetenschapstakken vinden en in hoeverre ze astrologie herkennen als niet-wetenschappelijk. De grafiek over jongeren tussen 11 en 24 jaar wijkt niet veel af van deze grafiek.

Figuur 1: attitude wetenschappelijkheid disciplines (volwassenen)

Figuur 2: attitude wetenschappelijkheid disciplines (jongeren)

De twee panels van 476 jongeren en 1026 volwassenen uit heel Nederland kregen ook stellingen voorgelegd over sociale wetenschappen, zoals 'sociale wetenschappen maken het werk van mensen interessanter' en 'het leven wordt gezonder, gemakkelijker en comfortabeler door sociale wetenschappen'. Over het algemeen is men heel positief, vooral de jongeren. 'Sociale wetenschappers helpen bij het oplossen van problemen in de samenleving' vindt bijvoorbeeld 47 procent van de volwassen en maar liefst 60 procent van de jongeren.

De Nederlandse faculteiten Sociale Wetenschappen slaan de handen ineen om door middel van gerichte publiciteit het beeld van de sociale wetenschappen te versterken. Samen met Kennislink en NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen ontwikkelen ze daartoe twee nieuwe vakpagina's met sociaal wetenschappelijke wetenswaardigheden op de website http://www.kennislink.nl/web/show?id=112509, onder maatschappijwetenschappen (on line) en gedragswetenschappen (voorjaar 2006 on line). De afdeling Onderzoek Informatie van de KNAW is eveneens intensief betrokken bij de samenwerking doordat de Nederlandse Onderzoek Databank (NOD) gekoppeld wordt aan de Kennislink vakpagina's en er zo een publieksingang komt naar actueel sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ontwikkelt de afdeling een website 'Toegang tot de Sociale Wetenschap', die in 2006 wordt gelanceerd.

Over twee jaar volgt een nieuw onderzoek om na te gaan in hoeverre de inspanningen om het beeld van de sociale wetenschappen te versterken resultaat hebben.