Verbond van Verzekeraars

Hartstichting wint ONVZ Preventie Jaarprijs

Het probleem is inmiddels zo groot dat niemand er meer omheen kan. Dat zei minister Hoogervorst tijdens de uitreiking van de zevende ONVZ Preventie Jaarprijs, die dit jaar in het teken stond van het voorkomen van overgewicht. De Nederlandse Hartstichting kreeg de stimuleringsprijs een prijs van 10.000 euro voor haar Nederlands Researchprogramma Gewichtsbeheersing.

Zorgverzekeraar ONVZ wil met de Preventie Jaarprijs wetenschappelijk onderzoek op preventief gebied stimuleren. Dit jaar stond de prijs in het teken van obesitas, omdat het aantal Nederlanders met ernstig overgewicht nog steeds toeneemt. Als we niet ingrijpen, heeft over tien jaar bijna twintig procent van alle Nederlanders overgewicht. Met alle gevolgen van chronische ziekten, ziekteverzuim en torenhoge ziektekosten van dien, aldus de minister.
Om overgewicht succesvol aan te pakken, is het volgens Hoogervorst noodzaak dat verschillende partijen de handen ineenslaan. Als voorbeeld noemde hij het Convenant overgewicht, dat onlangs door de overheid, sport- en marktpartijen is ondertekend en waarvan oud-politicus Paul Rosenmöller ambassadeur is. De ONVZ Preventie Jaarprijs sluit volgens de minister goed aan bij dit initiatief: Ook zorgverzekeraars moeten hun steentje bijdragen in de aanpak van het overgewichtprobleem.

Verantwoordelijkheid
Hoogervorst reikte de Preventie Jaarprijs samen met ONVZ-directievoorzitter Erno Kleijnenberg uit aan directeur Boudewijn de Blij van de Nederlandse Hartstichting, die de prijs kreeg voor het Nederlands Researchprogramma Gewichtsbeheersing. Dit programma is gebaseerd op een onderzoek naar de preventie van gewichtstoename bij drie leeftijdsgroepen. Bij iedere groep wordt gekeken wat de effecten zijn van de afname van energierijke voeding, portiegrootte en de toename van fietsen en/of lopen als transportmiddel.

Verzekerd!, november 2005