Gemeente Weert

23 november 2005

afspraken gemaakt over verkoop woningen in vrakker-west

24 nieuwbouwwoningen in Vrakker-West worden binnenkort te koop aangeboden en via loting toegewezen. De gemeente Weert heeft onlangs overeenstemming bereikt met projectontwikkelaar Mulleners Vastgoed te Sittard over de verkoopvoorwaarden. Het gaat om 10 woningen aan de Jankushofstraat/ Siemkushofstraat die al enige tijd gereed zijn en 14 nog te bouwen woningen aan de Veldbloemstraat. Het zijn halfvrijstaande huizen met 3 slaapkamers, garage en tuin.

De gemeente stemt in met een verkoopprijs van E 187.000,- v.o.n. voor de 10 al gebouwde woningen. Deze woningen worden op korte termijn verkocht en kunnen dus na de eigendomsoverdracht worden bewoond. De 14 nog te bouwen woningen aan de Veldbloemstraat worden tegelijk te koop aangeboden, maar voor een prijs van E 197.000,- v.o.n. Deze woningen krijgen een meer complete binnenafwerking.

Inschrijven via gemeente
Over de verkoop is afgesproken dat gegadigden zich dienen in te schrijven bij de gemeente Weert, waarna een openbare loting zal plaatsvinden. Alle 24 woningen worden verkocht door Mulleners Vastgoed. Kopers van de woningen verbinden zich om minimaal 5 jaar in de woning te wonen en in die periode het huis niet te verkopen. Bij verkoop binnen 10 jaar dient bovendien een gedeelte van de eventuele meeropbrengst te worden afgedragen aan de gemeente Weert.

Prijzen gestegen
Bij het maken van de afspraken heeft voor burgemeester en wethouders een rol gespeeld dat de prijzen van woningen en bouwgrond sinds 1998 aanzienlijk zijn gestegen. De destijds overeengekomen verkoopprijzen liepen niet meer in de pas met de huidige marktwaarde. De prijs van bouwgrond in de gemeente is in die periode bijvoorbeeld verdubbeld. De destijds afgesproken index wegens stijging van de bouwkosten bood onvoldoende mogelijkheden om dit te corrigeren.

Woningen groter
Bovendien bleek dat de 24 woningen duidelijk groter zijn dan hetgeen minimaal vereist was volgens de overeenkomst die voor de bouw van de woningen was gesloten. Het gebruiksoppervlak is meer dan 20 % groter. Bij de gesprekken is ook waarde gehecht aan het opnemen van de bewoningsverplichting gedurende 5 jaren, waardoor beter bereikt wordt dat de woningen terecht komen bij de juiste doelgroep. Daarnaast vond de gemeente het van belang dat alle 24 woningen snel op de markt komen en verdere juridische procedures worden voorkomen. De periode van inschrijving voor de woningen wordt binnenkort bekendgemaakt.

2005.191 FS

---- --