Gemeente Alkmaar


Kiest de gemeenteraad voor een sociaal verantwoord inkoopbeleid?

Alkmaar, 23 november 2005

De gemeente Alkmaar gaat haar inkoopbeleid actualiseren. Omdat de gemeente een `vreemde' rol als wetgever én handhaver heeft moeten alle bestaande wet- en regelgeving zorgvuldig worden toegepast. Besloten is dat de gemeenteraad de kaders van het inkoopbeleid vaststelt en dat het college de organisatorische uitvoering van het inkoopbeleid voor haar rekening neemt.

Integriteit binnen het inkoopbeleid is zeer belangrijk. Daarom heeft de gemeente Alkmaar zich in 2003 aangesloten bij het programma `Duurzaam Inkopen' van Senter Novem. Hiermee heeft de gemeente zich verplicht om bij de inkoop rekening te houden met diverse milieuaspecten. Deze aspecten zijn onder andere het gebruik van recyclebare grondstoffen en de toepassing van energie-efficiënte technieken.

`Schone Handen'-verklaring
Naast duurzaam inkopen bevat het concept inkoopbeleid ook een samenstelling van uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen. In de praktijk betekent dit dat van alle leveranciers geëist wordt dat zij een positieve `Schone Handen'-verklaring kunnen overleggen. De leverancier garandeert hiermee dat er geen kinderarbeid gebruikt is, geen chemisch afval in het milieu verdwijnt en dat de arbeidsomstandigheden veilig en gezond zijn.

Sociaal verantwoord
De gemeenteraad wordt gevraagd om een besluit nemen tussen goedkoop en sociaal verantwoord inkopen. Want met het nieuwe inkoopbeleid zou men zelfs een bijdrage kunnen leveren aan het laten toe treden van kansarmen op de arbeidsmarkt. Diensten kunnen namelijk ook uitgevoerd worden door bedrijven die werken met mensen met een handicap. Maar grote opdrachten kunnen ook opgesplitst worden in meerdere opdrachten om kleinere bedrijven uit de regio ook een kans te geven.

Dualisering
Naar aanleiding van de Wet Dualisering Gemeentebestuur is er besloten dat de gemeenteraad de kaders vaststelt. In deze kaders komt te staan wat de uitsluitings- en gunningscriteria voor leveranciers zijn. Deze criteria stellen zij vast door onder andere antwoord te geven op de volgende vragen:

* Wordt er bij de leverancierskeuze ook gekeken naar hun milieubeleid?

* Wordt er bij de productkeuze gekozen voor de laagste prijs of (in bepaalde gevallen) voor de economisch meest verantwoorde aanbieding?

* Wordt er bij de product- of leverancierkeuze ook gekeken naar het sociaal-economisch effecten?

23 november 2005