Gemeente Alkmaar


Succesvolle subsidie particuliere woningverbetering stopt voor Schermereiland

Alkmaar, 23 november 2005

Nu de herstructurering van Schermereiland op zijn einde loopt, wordt steeds minder gebruik gemaakt van de drie jaar terug in het leven geroepen subsidie particuliere woningverbetering. Reden voor het college van B&W om de gemeenteraad voor te stellen om de regeling voor dit gebied niet meer van toepassing te verklaren. Inmiddels is 78 keer subsidie subsidie aangevraagd; de regeling heeft dus zeker in een behoefte voorzien.

In 2002 en 2003 is veel gebruik gemaakt van de subsidieregeling particuliere woningverbetering: respectievelijk 29 en 33 keer. De afgelopen twee jaar is het aantal aanvragen teruggelopen naar 10 en vervolgens naar 6. De gemeente verklaart deze terugloop uit het feit dat de herstructurering van het Schermereiland bijna is afgerond. De wijkbewoners wonen in nieuwe woningen of hebben hun bestaande woning opgeknapt en doen daarom nauwelijks beroep meer op de subsidieregeling.

Het college van B&W heeft daarom besloten aan de gemeenteraad voor te stellen de subsidieregeling voor het Schermereiland per 1 april 2006 op te heffen. Bewoners hebben zo de komende maanden nog de gelegenheid een aanvraag in te dienen. Voor de maanden tot 1 april 2006 is in totaal nog EUR8900,- beschikbaar. Bewoners van het Schermereiland die meer informatie willen over de subsidieregeling kunnen contact opnemen met de gemeente Alkmaar, telefoonnummer 072 - 548 87 31 (Dhr. Ton Oosterkamp). De bewoners worden via de wijkkrant geïnformeerd over het stopzetten van de regeling.

Andere gebieden
De subsidie blijft nog wel bestaan voor de flats aan de Huibert Pootlaan. De gemeente wil onderzoeken of de regeling nog voor andere delen van de stad kan worden ingezet. Hiervoor zou dan wel opnieuw geld moeten worden gereserveerd.

Woningverbetering stimuleren
De subsidie voor particuliere woningverbetering is in 2002 in het leven geroepen voor bewoners die belangrijke onderdelen van hun woning willen verbeteren, zoals de fundering, muren, dak en kozijnen. Met de subsidie wil de gemeente (particuliere) eigenaars stimuleren hun woning op te knappen. De subsidie is alleen bedoeld voor inwoners van bepaalde gebieden van Alkmaar. Het Schermereiland behoort tot die gebieden vanwege de herstructurering. Door de subsidie is niet alleen de kwaliteit van de huurwoningen verbeterd, maar ook die van de koopwoningen.

23 november 2005