Gemeente Bennebroek

Veel belangstelling voor ontmoetingsplaats jongeren

De jongeren van Bennebroek hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om mee te praten over jongerenontmoetingsplaatsen. Honderd jongeren van 13 tot 19 jaar waren op donderdagavond 10 november 2005 in het gemeentehuis om hun mening te geven over een ontmoetingsplaats.

Nadat wethouder Frans Koster een korte inleiding had gehouden, gaf hij het woord aan waarnemend burgemeester Han van Leeuwen die erg blij was met grote opkomst: "Dat geeft aan dat het onderwerp ontmoetingsplaats leeft onder jongeren. De uitdrukking meedoen is belangrijker dan winnen kennen jullie vast wel uit de sport. Deze geldt niet in de politiek. Daar gaat het om winnen en op basis van goede argumenten overtuigen. Duidelijk maken wat je wilt."

Joost van der Werf en Daniëlle Kreeft, studenten van de Politie Academie, gaven vervolgens een presentatie over hangplekken in Bennebroek. Joost vertelde dat dorpsbewoners overlast ervaren van jongeren die hangen, vooral vanwege afval en geluidsoverlast. Dit kwam naar voren uit de veiligheidsmonitor, een enquête onder de volwassen inwoners van Bennebroek. Daarnaast zei Joost dat Bennebroek veel hangplekken kent: "Wij hebben er 21 geteld waarvan er 8 à 9 regelmatig bezocht worden. Om de overlast te verminderen is het wenselijk het aantal ontmoetingsplaatsen te verminderen."

Bob Boelens, beleidsmedewerker bij de gemeente, zette daarna kort uiteen wat het doel van de avond was: "Voordat de gemeente een dure ontmoetingsplaats of skatebaan of nog iets anders gaat aanleggen, willen wij eerst weten wat de behoeften en wensen van de jongeren zijn. En daarom zitten we vanavond hier: om van jullie te horen wat jullie willen!"

Het was heel even stil, maar nadat de eerste jongere zijn mening had gegeven, barstte de discussie los. De meningen over welke ontmoetingsplaats gewenst is, liepen uiteen. De een wilde het liefst een jongerengebouw (zoiets als Solution in Hillegom), terwijl een ander een georganiseerde plek niet nodig vond: "Een hangplek maak je zelf, daar heb je geen speciale, officiële plek voor nodig." Velen wilden echter wel een overdekte plek, terwijl ook skaters graag een betere voorziening willen. Eén skater was teleurgesteld in de gemeente, omdat hij al een hele tijd geleden een handtekeningenactie heeft gevoerd voor een betere skatebaan. Tot de dag vandaag is er nog niets gebeurd.

Boelens legde uit dat de gemeenteraad geen dure investering wil doen in een skatevoorziening als niet duidelijk is wat de behoefte is van andere jongeren in Bennebroek: "Dat is ook de reden van deze avond. Wij willen van jullie horen wat jullie willen."

Vervolgens was de vraag waar een ontmoetingsplaats aan moet voldoen. Hiervoor werden vele suggesties gedaan: droog, beschut, met muziek, locatie Geitenwei of BSM, verlicht, combinatie met een trapveld, soort jongerencentrum, tweede kunstgrasveld voor hockey. Omdat de gemeente niet aan alle wensen kan voldoen, zullen er keuzes gemaakt moeten worden -door de jongeren zelf. Wethouder Koster vroeg daarom aan de zaal wie er voor een goede hangplek was. Een overweldigende meerderheid van 72 stemmen was hiervoor. Ook vonden 29 jongeren dat de skatevoorziening opgeknapt dient te worden. Twee jongeren vonden het niet nodig dat de gemeente een nieuwe ontmoetingsplek zou creëren.

Koster zegde toe dat hij de gemeenteraad een voorstel gaat doen voor een hangplek én het opknappen van de skatebaan. Hier wordt begin 2006 over besloten. Veel jongeren vinden dit te lang duren. Eén jongere was bang dat de jongerenavond geen vervolg zou krijgen: "Nu hebben we een bijeenkomst en vervolgens gebeurt er helemaal niets bij de gemeente." Zowel Koster als Boelens verzekerden dat hier geen sprake van is. Naar verwachting zal het voorstel voor een jongerenontmoetingsplek op 13 januari 2006 in de raadscommissie aan de orde komen.

door: Bob Boelens, beleidsmedewerker jeugd