Gemeente Den Haag

november 2005
Haagse corporaties actualiseren vernieuwingsopgave Zuidwest (23 november)

De Haagse woningcorporaties Haagwonen, Staedion en Vestia hebben voor de jaren 2010 tot 2013 in Den Haag-Zuidwest 2.445 huurwoningen aangewezen voor vernieuwing.Het betreft sloop/nieuwbouw en renovatie. Dit staat op de vernieuwde garantiekaart die de corporaties hun huurders in Zuidwest aanbieden. Wethouder Marnix Norder van Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen meldt de gemeenteraad vandaag dat de geactualiseerde vernieuwingsopgave past binnen het gemeentelijk beleid om het woningaanbod in Zuidwest aantrekkelijker te maken.

De gemeente Den Haag en de drie corporaties werken samen aan de vernieuwing van Den Haag- Zuidwest. Door deze vernieuwing kunnen aan bewoners van binnen en buiten Zuidwest eigentijdse woningen worden aangeboden die de kwaliteiten van Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust als woonwijk versterken. In mei 2002 maakten de corporaties bekend dat zij tot 2010 zon 8.000 huurwoningen in Zuidwest zouden vernieuwen. Inmiddels wordt op tal van locaties in Zuidwest gesloopt, nieuw gebouwd en gerenoveerd. Aansprekende projecten zijn bijvoorbeeld het ouderencomplex aan de Fluitenbergstraat, de eengezinswoningen aan het Erasmuspark en de Hoogeveenlaan, de combinatieprojecten van renovatie en nieuwbouw aan de Loevesteinlaan en het Esmoreitplein. Ook de openbare ruimte wordt op tal van plaatsen aangepakt, zoals het nieuwe Melis Stokepark, het Kreadeveld en de Gaarde Oevers. Met de actualisatie tot 2013 komt de vernieuwingsopgave op circa 10.500 woningen. Daarvan zijn er inmiddels bijna 2.000 gesloopt of gerenoveerd.

Garantiekaart
De nieuwe garantiekaart geeft aan welke woningen tussen 2010 en 2013 voor sloop/nieuwbouw en ingrijpende renovatie in aanmerking komen. Deze woningen concentreren zich rond het te bouwen stadskantoor op de MTS-lokatie aan de Leyweg, bij het knooppunt Moerwijk en in Moerwijk-Zuid. De corporaties maken in de komende jaren plannen voor deze lokaties en bespreken die per complex met de huurderscommissies en huurders. Daarna volgt de uiteindelijke besluitvorming. De huurders van de overige circa 16.000 woningen hebben de garantie van de corporaties dat er voor hun complex tot 2013 geen plannen worden ontwikkeld waarvoor zij moeten verhuizen. Wel vindt in deze woningen goed onderhoud en beheer plaats. Over drie jaar bekijken de corporaties opnieuw welke complexen aan de vernieuwingsopgave worden toegevoegd.

Alle huurders geïnformeerd
Vandaag en gisteren hebben de huurders van de drie genoemde corporaties een brief ontvangen met de geactualiseerde garantiekaart, zodat men lang van te voren weet waar men aan toe is. Begin december ontvangen alle bewoners van Zuidwest de tweede huis-aan-huiskrant met daarin de stand van zaken van de fysieke en de sociale vernieuwing van hun wijk.