GroenLinks

Nationale verzorgingsstaat onder druk na stemming over dienstenrichtlijn

De 'spreekwoordelijke' Poolse loodgieter 23 november 2005

"Als de dienstenrichtlijn wordt ingevoerd zoals die dinsdag uit de stemming kwam, betekent dit dat de nationale verzorgingsstaten in Europa onder druk komen te staan." Dit is de verstrekkende conclusie van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk na de stemming in de commissie interne markt van het Europees Parlement.

De dienstenrichtlijn is bedoeld om de belemmeringen op te heffen voor het vrije verkeer van diensten binnen de Europese Unie. Vrijwel alle diensten gaan onder de richtlijn vallen, maar dit betekent ook dat dit voor tal van basisvoorzieningen zoals onderwijs gaat gelden.

Gezondheidszorg uitgezonderd
Een kleine meerderheid in de commissie interne markt stemde voor behoud van het omstreden land-van-oorsprong beginsel. Dit principe houdt in dat een buitenlandse dienstverlener die in bijvoorbeeld Nederland diensten aan wil bieden, zich niet aan alle Nederlandse arbeidsvoorwaarden en milieu- en veiligheidsvoorschriften hoeft te houden. Klein lichtpunt is dat de gezondheidszorg wel is uitgezonderd van het land-van-oorsprong beginsel.

Maar andere zogeheten diensten van algemeen belang worden niet van de dienstenrichtlijn uitgesloten. GroenLinks maakt hier sterk bezwaar tegen. "Cruciale voorzieningen als het drinkwater en afvalwerking moet je volgens ons niet aan de grillen van de markt overlaten. Bij bedrijven staat het winstoogmerk meestal voorop en komt de kwaliteit van de dienstverlening vaak op het tweede plan. Bovendien is volgens de dienstenrichtlijn in zijn huidige vorm de kans aanwezig dat buitenlandse bedrijven de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater gaan bepalen", aldus Lagendijk.

Als de dienstenrichtlijn op deze wijze wordt ingevoerd, wordt de EU volgens Lagendijk "onderdeel van het probleem, in plaats van te fungeren als schokdemper tegen de ongewenste effecten van de globalisering".

«