Erasmus MC


23-11-2005: Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar Immunologie

Vandaag wordt prof.dr. Rob Benner, hoofd van de afdeling Immunologie van het Erasmus MC, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Prof. Benner ontvangt de Koninklijke Onderscheiding voor zijn grote wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten. De uitreiking door dr. Joseé van Eijndhoven, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam, vindt plaats om 16.15 uur ter afsluiting van het symposium 'Nieuwe ontwikkelingen in de Medische Immunologie'.

Dit symposium vindt plaats ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de afdeling Immunologie en het vijfentwintigjarige hoogleraarschap van prof. Benner. Gedurende zijn carrière heeft prof. Benner zich ingezet voor de wetenschappelijke ontwikkeling van zijn vakgebied en voor de groei van de afdeling Immunologie van het Erasmus MC. Onder zijn voortvarend en enthousiasmerend leiderschap heeft de afdeling steeds voorop kunnen lopen in de snelle ontwikkelingen binnen de Immunologie. Het belang van dit vakgebied binnen de medische wetenschap is nauwelijks te overschatten, sinds duidelijk is dat het niet goed functioneren van het immuunsysteem een centrale rol speelt bij vele verschillende aandoeningen als auto-immuunziekten, allergieën, immunodeficiënties en leukemieën en lymfomen.

De wetenschappelijke verdiensten van prof. Benner en zijn afdeling zijn aanzienlijk. Hijzelf heeft ruim 240 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften op zijn naam staan. De afdeling heeft alleen al in de afgelopen vijf jaar 400 internationale wetenschappelijke publicaties uitgebracht. Onder zijn leiding zijn 115 onderzoekers gepromoveerd, waarvan er tien inmiddels zelf hoogleraar zijn.

Vanaf de start van de afdeling Immunologie heeft prof. Benner zich ingezet voor translationeel onderzoek, waarvan de resultaten directe betekenis hebben voor de diagnose, prognose of behandeling van patiënten. Deze keuze heeft hij ook doorgevoerd in het Immunologie onderwijs aan het Erasmus MC, dat onder zijn leiding met grote zorg en inzet wordt gegeven. Studenten hebben grote waardering voor prof. Benner als docent, wat onder meer blijkt uit zijn verkiezing tot docent voor het Tweede Jaar in 2004.

Naast zijn inzet voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs zijn ook de maatschappelijke verdiensten van prof. Benner indrukwekkend. Hij heeft zich in tal van bestuursfuncties ingezet voor diverse kerkelijke, maatschappelijke en onderwijsorganisaties, waaronder de Christelijke Scholengemeenschap Johannes Calvijn te Rotterdam, de Gereformeerde Kerk te Barendrecht en het Bataafsch Genootschap.