Gemeente Leiden

Gemeente Leiden presenteert boek bewoningsgeschiedenis Roomburg

'Matilo - Rodenburg - Roomburg. De Roomburgerpolder: van Romeins castellum tot moderne woonwijk'

Woensdag 23 november presenteerden stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh en archeoloog Wilfried Hessing de 'schat van Roomburg': het boek 'Matilo - Rodenburg - Roomburg. De Roomburgerpolder: van Romeins castellum tot moderne woonwijk'. Het boek van deze twee auteurs bevat een schat aan informatie over de bewoningsgeschiedenis van Roomburg. In het Archeologisch Centrum van de gemeente Leiden werden de eerste exemplaren uitgereikt aan wethouders Alexander Geertsema (Monumenten en Archeologie) en Ron Hillebrand (Ruimtelijke Ordening en coördinerend wethouder Roomburg).

Wethouder Geertsema benadrukte tijdens de presentatie het belang van archeologisch onderzoek in een historierijke stad als Leiden. De gemeente Leiden en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek doen al jaren onderzoek in Roomburg en hebben daarbij vele vondsten gedaan zoals het bronzen ruitermasker 'Gordon' en de bronzen hand van een keizersbeeld. Het boek vertelt de totale bewoningsgeschiedenis van Roomburg aan de hand van de talrijke vondsten. Het leven van de bewoners staat centraal en wordt in chronologische volgorde weergegeven. Er zijn veel illustraties en kaderteksten gebruikt zodat het boek ook toegankelijk is voor de historisch geïnteresseerde leek. Wethouder Hillebrand gaf aan dat ook in de nieuwe woonwijk Roomburg het historische fundament duidelijk tot uiting komt, onder andere in de straatnamen, de bouwstijl en er wordt een gedeelte van Roomburg ingericht als archeologisch park.

De interesse in Roomburg bestond al in de 16e eeuw. In 1508 bezocht keizer Maximiliaan van Oostenrijk de stad Leiden. Het stadsbestuur schonk hem toen een aantal antieke voorwerpen
- gouden en zilveren Romeinse munten, twee bronzen leeuwen en een bronzen Minervabeeld- die volgens de overlevering in 1502 op het terrein van het toenmalige St. Margarethaconvent in Roomburg waren gevonden. De keizer was zo geïntrigeerd door deze geschenken dat hij de plaats van ontdekking persoonlijk bezocht. Het jaar 1508 werd daardoor het keerpunt in de geschiedenis van Roomburg. Sindsdien houden vele geschiedkundigen, archeologen, schatgravers en andere belangstellenden zich bezig met Roomburg.

Het boek 'Matilo - Rodenburg - Roomburg. De Roomburgerpolder: van Romeins castellum tot moderne woonwijk', is het eerste deel in de reeks 'Bodemschatten en bouwgeheimen', uitgegeven door Primavera Pers in samenwerking met de gemeente Leiden. Het boek is vanaf 24 november voor E 12,50 verkrijgbaar in de boekhandel, het Archeologisch Centrum (Hooglandse Kerkgracht 17) en bij Primavera Pers (www.primaverapers.nl)

Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55.

---- -- C.R. Brandenburgh en W.A.M. Hessing

Matilo - Rodenburg -
Roomburg
De Roomburgerpolder: van Romeins castellum tot moderne woonwijk

---- -- Matilo ­ Rodenburg ­ Roomburg
De Roomburgerpolder: van Romeins castellum tot moderne woonwijk

Roomburg, gelegen aan de oostkant van Leiden, wordt momenteel ingericht tot woonwijk. Dit tot voor kort agrarische stukje Leiden kent een lange bewoningsgeschiedenis die teruggaat tot het begin van de jaartelling.
Al in de 1e eeuw na Chr. bouwden de Romeinen hier een versterking. Dit fort, Matilo, was een onderdeel van de verdediging van de Romeinse rijksgrens die in die tijd samenviel met de loop van de Oude Rijn. Al meer dan honderd jaar hebben archeologen onderzoek verricht naar de overblijfselen van Matilo en het kampdorp dat er naast lag. Wie herinnert zich niet de spectaculaire vondsten uit de afgelopen decennia zoals het ruitermasker Gordon en de bronzen hand Middeleeuws babyschoentje. van het keizerbeeld? Door de opstand van de Bataven zagen Dit prachtig bewaard gebleven de Romeinen zich genoodzaakt hun militaire positie langs de schoentje is mogelijk als `offer' gedeponeerd in een greppel, Rijngrens te versterken. Rondom het fort, Matilo geheten, en vele eeuwen later ­ vrijwel vormde zich een nederzetting die de militairen voorzag van helemaal gaaf ­ weer opgegraven. Toen keizer Maximiliaan van Oostenrijk in het jaar 1508 de stad Leiden met een bezoek vereerde, mocht hij van het stadsbestuur een aantal bijzondere geschenken in ontvangst nemen: gouden en zilveren Romeinse munten, twee bronzen leeuwen en een bronzen Minerva-beeld. De keizer was hierdoor
zo geïntrigeerd, dat hij de vindplaats van deze schatten ­ Roomburg! ­ met eigen ogen wilde zien.
Maximiliaan heeft waarschijnlijk niet kunnen bevroeden dat zijn bezoek een soort startsein is geweest: vanaf dat moment hebben vele tientallen en misschien wel Gouden hanger in de vorm van een honderden schatgravers, historici, archeologen en andere munt uit de 7e eeuw na Chr., aange- troffen tussen de vroeg-middeleeuwse belangstellenden zich, tot op de dag van vandaag, met de beschoeiingen in het kanaal van bijzondere geschiedenis van dit gebied beziggehouden. Corbulo ter hoogte van het castellum.

alles wat zij nodig hadden voor zowel hun werk
als hun persoonlijke verzorging en vermaak.
Aan de hand van de talrijke vondsten die bij
de opgravingen te voorschijn zijn gekomen,
beschrijven de auteurs van dit boek gedetailleerd
het leven in en om dit bijzondere castellum aan
de oever van de Rijn. Ook na de Romeinse tijd De legeronderdelen die in Matilo gevestigd waren heb- ben hun sporen achtergelaten. Deze bouwinscriptie ver- bleef Roomburg aantrekkingskracht uitoefenen meldt het Cohors I Lucensium uit de tijd van Trajanus. op allerlei bewoners en nieuwkomers in de Leidse regio. De opgravingen hebben ook sporen aan het licht gebracht van achtereenvolgens een oevernederzetting van Frankische immigranten, het middeleeuwse kasteel Rodenburg en het St. Margarethaconvent, dat na Leidens ontzet op last van het stadsbestuur moest worden gesloopt.

Dit boek beschrijft aan de hand van vondsten, feiten en met vele illustraties de rijke historie van Roomburg. Het zal de lezer Vrijwel complete amfoor, die dien- echter niet ontgaan dat in de ondergrond van Roomburg nog de voor het transport van vissaus,
aangetroffen in een greppel. vele schatten op ontdekking liggen te wachten. Op 31 oktober 1996 kopte De Telegraaf met `Uniek Romeins masker gevonden'. Dit prachtige bronzen gezichtsmasker uit het begin van de 2e eeuw na Chr. werd aangetroffen in de bedding van het kanaal van Corbulo. Het masker is een militair uitrustingstuk dat bevestigd werd aan de cavaleriehelm (een soort voorloper van het vizier van de ridderhelm dus). Waarschijnlijk was het bedoeld om indruk te maken tijdens het gevecht. Vanwege de gelijkenis met de Amsterdamse zanger en presentator Gordon werd het masker al snel naar hem vernoemd. Matilo ­ Rodenburg ­ Roomburg. De Roomburgerpolder: van Romeins castellum tot moderne woonwijk Auteurs: Chrystel Brandenburgh en Wilfried Hessing ISBN 90-5997-029-2 Prijs: 12,50
112 pag., 115 illustraties in kleur
Verkrijgbaar in de boekhandel / Archeologisch Centrum, Hooglandsekerkgracht 17 / Primavera Pers (www.primaverapers.nl) vanaf 24 november.
Uitgave: Primavera Pers in samenwerking met de Dienst Bouwen en Wonen van de Gemeente Leiden. Dit boek is deel 1 in de serie `Bodemschatten en bouwgeheimen'.

---- --