Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 18 en 22 november 2005

Op vrijdag 18 november en dinsdag 22 november 2005 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Verbetering beheer en exploitatie gemeentelijke accommodaties

Het college heeft kennisgenomen van de notitie Verbetering beheer en exploitatie gemeentelijke accommodaties. Bij de besluitvorming over de Najaarsnota zullen B&W afwegen om de raad voor te stellen geld beschikbaar te stellen ter verbetering van het beheer en de exploitatie. Het gaat dan om 16.000,-- voor de extra loonkosten voor het personeel van sporthal Schenkel (structureel), 27.000,-- voor de extra loonkosten voor het personeel van de wijkcentra in Oostgaarde en Schollevaar (structureel), eenmalig 27.000,-- en structureel 4000,-- voor het aanschaffen van vervangende inventaris in deze wijkcentra, eenmalig 10.000,-- en structureel 7000,-- voor de aanschaf en exploitatie van verhuurbare computers in deze wijkcentra en tot slot 15.000,-- voor het exploitatiebudget voor nieuwe accommodaties (structureel).

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte.]

Lokaal gemeenschapsfonds

Het college heeft kennisgenomen van de notitie Gemeenschapsfonds. De gemeente wil samen met de Van Cappellen Stichting stimuleren dat wordt gekomen tot de oprichting van een gemeenschapsfonds. Dit is een fonds dat, onafhankelijk van andere instellingen en de gemeente, giften en subsidies verstrekt en projecten ondersteunt die de lokale gemeenschap ten goede komen. Het college stelde als voorwaarde dat er sprake moet zijn van een transparant functioneren. Dit moet blijken uit een open procedure bij benoeming van bestuursleden en een publieke verantwoording van het beleid van het fonds. Bij de besluitvorming over de Najaarsnota 2005 zal het college afwegen om de raad voor te stellen eenmalig 526.000,-- beschikbaar te stellen als gemeentelijke bijdrage aan het fonds, ten laste van de restant Casema-gelden.

Septembercirculaire

B&W hebben de toelichting op de septembercirculaire 2005 voor kennisgeving aangenomen.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte.]

Financiering Zorg op Maat

Het college heeft besloten om bij de besluitvorming over de Najaarsnota 2005 af te wegen om de gemeenteraad voor te stellen 183.000,-- aan gemeentelijke GOA-middelen die in 2005 niet zijn besteed te laten vrijvallen en hiervan 136.000,-- te reserveren voor de financiering van Zorg op Maat in 2006.

Reserve Capelle 2020

Het college heeft kennisgenomen van het bedrag dat nog over is uit de bestemmingsreserve Capelle 2020. Zij nam kennis van de uitkomst van de heroverwegingen om het geld te besteden. Van het bedrag wordt 648.000,-- beschikbaar gesteld voor het deelproject Schollebos en 150.000,-- voor het deelproject Werklozen.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Stedelijke Ontwikkeling en Dienstverlening.]

Conceptnajaarsnota 2005

Het college heeft het ontwerpraadsvoorstel en -raadsbesluit voor de Najaarsnota 2005 vastgesteld. De wethouder Financiën wordt gemandateerd om eventuele tekstuele wijzigingen door te voeren.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte en agenda gemeenteraad.]

Herijking Stedelijke Beheervisie

Het college heeft de notitie Een visie op stedelijk beheer en de bijlage Beleidskader stedelijk beheer Capelle aan den IJssel vastgesteld. In 2001 legde de raad een ambitieniveau vast voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Daar zijn toen geen financiële middelen aan gekoppeld, waardoor inmiddels is gebleken dat het ambitieniveau niet gehaald kan worden. De raad wordt daarom gevraagd het ambitieniveau opnieuw vast te stellen en in lijn te brengen met de beschikbare middelen. Gezien de financiële beperkingen, wordt de raad gevraagd te kiezen voor een sober/basis onderhoudsniveau. In de komende jaren zal geleidelijk meer geld moeten worden begroot om vervangingsinvesteringen te kunnen doen voor kunstwerken, openbare verlichting en in mindere mate voor wegen.

Toetsing tarievenlijst begraafplaats Schollevaar

Het college heeft de tarievenlijst 2006 van de begraafplaats Schollevaar goedgekeurd. De raadscommissie Middelen en Buitenruimte wordt verzocht een standpunt in te nemen over het al dan niet vrijlaten van de tarieven voor cremeren en eventueel ook van de tarieven voor begraven.

Evaluatie klachtenafhandeling openbare verlichting

Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie van de afhandeling van klachten over de openbare verlichting in 2004. Het aantal klachten over de openbare verlichting is ten opzichte van 2003 met 46% toegenomen. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze toename het gevolg is van de verbeterde telefonische aanname van meldingen. Naar aanleiding van deze evaluatie worden maatregelen getroffen in de onderhoudsperiode 2007-2011.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte.]

Gemeenschappelijke regeling Halt

Het college heeft besloten het raadsvoorstel en besluit inzake de gemeenschappelijke regeling Halt vast te stellen. Het college heeft eveneens besloten aan de raad voor te stellen de burgemeester te benoemen tot lid van het algemene bestuur van de regeling.

Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan Nieuwerkerk aan den IJssel

B&W van Nieuwerkerk aan den IJssel hebben belanghebbenden verzocht te reageren op de conceptvisie voor het Nieuwerkerks Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan. Het college van Capelle heeft besloten een brief te sturen, waarin onder andere aandacht wordt gevraagd voor de uiteenlopende zienswijzen ten aanzien van de verkeersafwikkeling op het rijkswegennet en het gemeentelijk hoofdwegennet. Vooral de ontwikkeling van de Zuidplaspolder is een belangrijke aanleiding om samen een visie te ontwikkelen op de verkeersafwikkeling op het hoofdwegennet.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Stedelijke Ontwikkeling.]

Beleidsregels kostensoorten bijzondere bijstand

Het college heeft de notitie over de beleidsregels voor een aantal kostensoorten in de bijzondere bijstand vastgesteld. De Cliëntenraad Sociale Zaken is in het voortraject intensief betrokken geweest.

Structuurvisie 2006-2020

De notitie Resultaten communicatietraject ontwerp-Structuurvisie is door het college vastgesteld. Capellenaren, belanghebbende organisaties en overheden zijn in de gelegenheid gesteld om schriftelijk en per e-mail te reageren op de ontwerp-Structuurvisie. Ook zijn er bijeenkomsten geweest voor de WOPs en de ondernemers en is er in oktober met een breed publiek gebrainstormd over de Capelse identiteit tijdens het Stadsdebat. Het college stelt de raad voor, gehoord de commissie, de Structuurvisie ongewijzigd vast te stellen.

[Procedurevoorstel: agenda commissie Stedelijke Ontwikkeling en gemeenteraad.]

Aangepaste Nota Hoogbouw

Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen, na het schrappen van het Rivierfront van de Hollandsche IJssel als mogelijke locatie voor hoogbouw, de aangepaste Nota Hoogbouw vast te stellen.

[Procedurevoorstel: agenda commissie Stedelijke Ontwikkeling en gemeenteraad.]

Groenstatus

Op basis van het Groenstructuurplan wordt groen geclassificeerd. Het college besluit de groenstatus van de strook gemeentegrond achter de woningen Silkeborg 8 t/m 24 van beeldbepalend blokgroen te wijzigen in algemeen blokgroen.

Indexering kosten gemeenschappelijke regelingen begroting 2007

De kring van gemeentesecretarissen regio Rijnmond-IJsselmonde heeft evenals voorgaande jaren het initiatief genomen om als gezamenlijke gemeenten de indexeringen voor de begroting 2007 bij de gemeenschappelijke regelingen te regelen. De prijsmutatie voor alle gemeenschappelijke regelingen is bepaald op 1,52%. De gemeente Vlaardingen bericht de betreffende organisaties namens de gemeenten van dit besluit. De overige regelingen worden door de gemeente zelf geïnformeerd.

Jeugdhonk De Trefterp

Het college heeft besloten de huurovereenkomst Marsdiep 2 ten behoeve van het jeugdhonk De Trefterp met een jaar voort te zetten.

Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) Nieuwerkerk aan den IJssel

Het college van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel verzocht belanghebbenden te reageren op de Nieuwerkerkse conceptvisie GVVP. Onder andere wordt voorgesteld om ten aanzien van de regionale functie die in het plan wordt toegekend aan Abram van Rijckevoorselweg een gezamenlijke visie te ontwikkelen omdat de effecten hiervan niet onderzocht zijn. Het inrichten van de Groenendijk tot 30 km/u-gebied op Nieuwerkerks grondgebied wordt toegejuicht.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Stedelijke Ontwikkeling.]

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.