EIM

Volop ruimte voor sociale innovatie in het MKB

publicatiedatum: wo 23 nov 2005

Veel Nederlandse MKB-bedrijven laten mogelijkheden tot sociale innovatie nog onbenut. Een minderheid gebruikt mogelijkheden als functioneringsgesprekken en risico-inventarisaties om hun productiviteit op de langere termijn te verbeteren.

Sociale innovaties zijn vernieuwingen in organisaties die zijn gericht op productiviteitsverhoging, maar die niet onder product- of procesinnovatie vallen. Deze EIM-studie kijkt naar de uitkomsten van dergelijke vernieuwingen. Specifiek is onderzocht in hoeverre MKB-bedrijven in Nederland gebruik maken van mogelijkheden op het terrein van werkorganisatie, strategie en leiderschap, arbeidsvoorwaarden en de ontwikkeling van werknemers om hun productiviteit op de langere termijn te verbeteren.

Op verreweg de meeste indicatoren scoort een minderheid van de MKB-bedrijven positief. Zo heeft een minderheid van de MKB-bedrijven een systeem voor functionerings- en beoordelingsgesprekken of een schriftelijk strategisch plan. Middelgrote bedrijven (10-99 weknemers) komen in veel opzichten beter uit de analyse naar voren dan het kleinbedrijf (1-9 werknemers). In het kleinbedrijf is de toegevoegde waarde van zaken als periodiek werkoverleg, een schriftelijk vastgelegde strategie en functiebeschrijvingen minder groot: bij een beperkt aantal medewerkers kan de ondernemer de aansturing van medewerkers ook informeel regelen.

Toch komen uit de analyse ook enkele zaken naar voren waarvan kleine bedrijven wel degelijk kunnen profiteren. Zo kan het breed invoeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken leiden tot betere medewerkersprestaties en een betere doorstroom op de arbeidsmarkt.

Inlichtingen: 079 343 06 04