Politie Midden- en West Brabant

Politie Rucphen bekeurt 136 weggebruikers bij verkeerscontrole

RUCPHEN, 23 november 2005

Politie Rucphen bekeurt 136 weggebruikers bij grootscheepse verkeerscontrole

RUCPHEN: Op woensdag 23 november heeft de politie met 28 medewerkers een grootscheepse verkeerscontrole gehouden in de gemeente Rucphen. De controle is gestart om 13.00 uur en eindigde om 21.30 uur. In totaal werden 136 bekeuringen uitgeschreven.

De politie heeft zich met de controle niet alleen tot doel gesteld een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid, maar ook de normvervaging ten aanzien van de geldende verkeersregels terug te dringen. Iedereen ziet dagelijks dingen in het verkeer gebeuren, waarvan men weet dat het niet is toegestaan. Gelukkig wordt niet iedereen dagelijks geconfronteerd met de situaties, waarin het verkeerd afloopt. Maar de gevolgen van een ongeluk met een bromfietser zonder helm of een automobilist die geen autogordel droeg, zijn vaak bijzonder ernstig. Omdat veel weggebruikers hier echter niet bij stil staan of ten onrechte denken dat het hen niet zal overkomen, treedt de politie met regelmaat tegen dergelijke normvervaging in het verkeer op.

In Sprundel werden controles uitgevoerd aan de Sint Janstraat, Hertogstraat, Noorderstraat en Vorenseindseweg. In Sint Willebrord controleerde de politie aan de Kozijnenhoek, Nachtegaalstraat en Pastoor Bastiaansensingel. In Schijf was de politie actief op de Scherpenbergsebaan. In Zegge was de politie te vinden op de Onze Lieve Vrouwestraat en in Rucphen werd het verkeer gecontroleerd aan de Rucphense Vaartkant, Zundertseweg en langs de rijksweg A58.

De bekeuringen werden uitgeschreven voor de volgende feiten:

46x geen auto gordel

48x overtreding maximum snelheid op 60- of 80-kilometerweg (hoogst gemeten snelheid was 112 km op een 80-km weg)

2x onder invloed van alcohol (1x bromfietser en 1x automobilist) In totaal werd bij 22 personen een blaasproef afgenomen

10x overschrijding maximum vermogen bromfiets

2x geen bromfietscertificaat

2x geen bromfietsverzekering


1x defecte verlichting bromfiets

5x ten onrechte voeren van mistlampen (auto)

5x diverse zaken op het gebied van verlichting (auto)

3x donkere folie aangebracht op autoruit

3x geen rijbewijs kunnen tonen


2x ontbreken van APK

2x jonge kinderen vervoeren op de voorbank


1x onnodig geluid veroorzaken


1x parkeerovertreding


3x overige overtredingen (auto)

Daarnaast werd bij drie personen een achterstallig vonnis geïnd (voor een totaalbedrag van 400 euro).

Auteur: Manon Ostendorf