Gemeente Nieuwegein

Integrale visie op cultuurbeleid "de kunst van het kiezen"

Het college heeft de cultuurvisie Nieuwegein "De kunst van het kiezen (2006-2012)" vastgesteld. Hierdoor beschikt de gemeente vanaf nu over een integrale visie op het cultuurbeleid. De gemeente wil hiermee een bijdrage leveren aan een mooie stad met een aantrekkelijk verblijfsklimaat én openbare ruimte waar het prettig wonen en verblijven is. Daarnaast ziet de gemeente het cultuurbeleid als een middel bij uitstek om de eigen identiteit van Nieuwegein tot uitdrukking te brengen.
In het voorjaar van 2006 organiseert de gemeente een cultuurdebat om met belangstellenden over de visie te praten. De uitkomsten van dit debat worden gebruikt bij de uitwerking van de nota in concrete voorstellen. De nota wordt op 24 november besproken in de raadscommissie SOC.

Actieve rol
De gemeente is al lange tijd actief op het gebied van cultuur. Als groeikern is er vanaf het begin aandacht geweest voor het ontwikkelen van een goede infrastructuur om te wonen, te werken en te ontspannen. Het cultuurbeleid richt zich op het bevorderen van de sociale binding en het creëren van maatschappelijke betrokkenheid. Daarnaast wil de gemeente de deelname van de inwoners aan culturele activiteiten stimuleren.

Een visie
Kunst en cultuur valt uiteen in verschillende onderwerpen (disciplines). Over elke discipline zijn in de loop der jaren beleidsnota's verschenen, maar een overkoepelende visie op het lokale beleid ontbrak tot op heden. Met de cultuurvisie "De kunst van het kiezen (2006- 2012)" is hier nu invulling aan gegeven. Hierdoor beschikt de gemeente voor de komende acht jaar over een toetsingskader en kan er een betere afweging worden gemaakt bij vraagstukken over cultuurbeleid.

Doelstellingen
In de cultuurvisie is gekozen voor de volgende kerndoelstellingen:


* Het versterken van de culturele identiteit van Nieuwegein door middel van het verhogen van de levendigheid van de stad.
* De ontwikkeling van Nieuwegein door het realiseren van een goede culturele infrastructuur;

* Het algemeen toegankelijk en herkenbaar zijn van het culturele aanbod voor zowel gebruikers als (potentieel) publiek.
* Het versterken van de maatschappelijke samenhang in Nieuwegein door kunst- en cultuuruitingen.

Bij de uitwerking kiest de gemeente ervoor het beleid te richten op een specifiek programma. Hierdoor wordt het mogelijk de disciplines te versterken waarin Nieuwegein haar karakter kan tonen. Het gaat daarbij om de amateurkunst, de beeldende kunst, het cultureel erfgoed en goede culturele voorzieningen. Hiermee kan de gemeente zich onderscheiden van andere steden en haar inwoners toch een gevarieerd cultureel aanbod bieden. Voor het culturele aanbod dat Nieuwegein niet biedt, kunnen inwoners in de regio en elders terecht.

De cultuurvisie is vanaf 18 november in te zien en kan worden downgeload via het raadsinformatiesysteem (ris).

Invoerdatum 4-11-2005