Erasmus Universiteit Rotterdam

Workshop 'Neutraliteit in de achttiende eeuw'

In het kader van het Research Seminar van het Erasmus Center for Early Modern Studies wordt op donderdag 24 november 2005 een internationale workshop georganiseerd over het onderwerp 'Neutraliteit in de achttiende eeuw'.

Onder druk van de Engels-Franse strijd om de hegemonie kwam in de loop van de achttiende eeuw een hevig debat op gang over de mogelijkheden voor het handhaven van het Europese machtsevenwicht en de pacificatie van de internationale handel. Vanuit het perspectief van de politieke ideeëngeschiedenis wordt gekeken naar de ontwikkeling van het concept neutraliteit in deze periode. Wat was de betekenis van de term neutraliteit in de achttiende eeuw? Hoe verhielden noties van neutraliteit zich tot de politieke economie en noties omtrent de menselijke moraal? En waarom is neutraliteit tegenwoordig nauwelijks nog een belangwekkende notie in internationale betrekkingen?

Sprekers zijn Béla Kapossy (Lausanne & Fribourg), Isaac Nakhimovsky (Harvard) en Koen Stapelbroek (Rotterdam). De workshop zal worden voorgezeten door Hans Blom.