Ingezonden persbericht


LEZING: PLATO'S FUNDAMENTALISTISCHE AANVAL OP DE DEMOCRATIE

lezing door

GERARD KOOLSCHIJN

georganiseerd door

Forum voor Europese Cultuur

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

donderdag 24 november, aanvang 20.00 uur

toegang ¤ 12,,- / gratis voor leden FEC

Plato's werk is een fanatieke poging om het gelijk van een persoonlijke overtuiging te bewijzen. Als belichaming van dat gelijk schiep hij een van de grootste literaire figuren uit de geschiedenis: de martelaar Sokrates, uitgelachen en gedood door de Atheense democraten. Meer dan de helft van Plato's geschriften bevat een felle aanval op de democratische samenleving. Tegenover de amorele levenshouding van de massa stelt Plato zijn eigen religieus-fundamentalistische, psychologische en politieke theorieën. Die beschouwt hij als een laatste redmiddel voor de wereld en een finale poging om het democratische streven naar gelijke rechten, vrije behoeftebevrediging en blinde economische groei een halt toe te roepen.

Naast en na zijn werk als leraar klassieke talen en rector van een Haags gymnasium vertaalde Gerard Koolschijn - voornamelijk Griekse - literatuur: het merendeel van de klassieke tragedies (o.a. Euripides en Sofokles), werken van Herodotos, Xenofon en vooral veel van Plato. Van Homerus' Ilias maakte hij een toneelbewerking. Over Plato schreef hij Het democratische beest, Plato's tegenstander (1990), onlangs herdrukt onder de titel Plato, de aanval op de democratie.

toegang ¤ 12,- / gratis voor leden FFEC

reserveren 020 623 13 11 of via mailto:receptie@felix.meritis.nl

Felix Meritis, Keizersgracht 324, NL-1016 EZ Amsterdam, mailto:www.felix.meritis.nl


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *

maandag 21 november, 19.30 uur

De EU en de democratische ontwikkeling in Turkije

Op 3 oktober 2005 begonnen de toetredingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Turkije. Waarschijnlijk zal het nog zeker 10 jaar duren voordat de onderhandelingen kunnen worden afgerond. Hoe zal de toekomst van Turkije zich in de tussentijd ontwikkelen? Een discussie met o.a. Akin Birdal (vml. voorzitter Mensenrechtenvereniging IHD) en Osman Baydemir (burgemeester Diyarbakir).

Voor meer informatie zie: http://www.felix.meritis.nl/agenda/agenda_item.php?id=362


* * *

zondag 11 december, 14.00 - 19.00 uur in alle zalen van Felix Meritis:

Forum Amsterdam: Imagining Europe. Een jaarlijkse positie bepaling...

De vragen waarvoor Europa zich gesteld ziet zijn veelal dezelfde als die in de Amsterdamse microkosmos spelen: de rol van religie en spiritualiteit, het grote wantrouwen ten opzichte van de politiek, de omgang met andere niet-Europese culturen, etc. Inspiratie, optimisme, nieuwe ideeën en vertrouwen in de toekomst zijn nodig om de zinnen en geest te prikkelen.

Voor meer informatie zie: http://www.felix.meritis.nl/nieuws/forumamsterdam/index.html