Gemeente Leeuwarden



Politieke Markt voor betrokken burgers

Bron: Gemeente Leeuwarden (23-11-2005) Bent u betrokken bij uw stad? Kom dan naar de politieke markt! Politiek bedrijven kunnen wij niet zonder u! De raad van Leeuwarden organiseert daarom op donderdag 24 november een Politieke Markt; de ontmoetingsplaats voor burger en bestuur. De Politieke Markt begint om 19.00 uur in het Stadhuis, Hofplein 38. Lokale omroep Mercurius RTV zendt de Politieke Markt rechtstreeks op televisie uit.

Discussieer op deze avond met de raad over de volgende onderwerpen: Zorg en opvang van dak- en thuislozen Evaluatie Parkeerbeleid
Onkruidbestrijding in Leeuwarden
Wijkgericht werken
Er is ook een workshop `Burger en bestuur'.

De avond eindigt met een debat over `Leeuwarden, studentenstad?'. Deelnemers aan het slotdebat maken kans op de prijs voor de meest gepeperde uitspraak.

Waarom een Politieke Markt?
De gemeenteraad organiseert de Politieke Markt om ervaring op te doen met andere werkvormen. De raad wil zo de betrokkenheid van de burger bij de lokale politiek vergroten en de openbare voorbereiding van de besluitvorming van de raad verbeteren. De gemeenteraad wil ook minder vaak vergaderen. Daarom worden op de Politieke Markt verschillende onderwerpen tegelijkertijd op een avond behandeld.

Hoe werkt het?
Raadsleden komen in het Stadhuis bijeen om met elkaar over onderwerpen te praten, waarover zij meer willen weten en binnenkort een besluit in de gemeenteraad moeten nemen. Tijdens de Politieke Markt is er voor burgers volop de gelegenheid om hun mening te laten horen.

De bespreking van de onderwerpen gebeurt in twee rondes. In iedere ronde komen drie onderwerpen gelijktijdig aan bod, allen in verschillende zalen. De onderwerpen zijn strak in tijd gepland, zodat men vooraf naar eigen interesses een boeiende politieke avond kan samenstellen.

De onderwerpen die op de Politieke Markt worden besproken, zouden anders in de gebruikelijke raadsadviescommissies aan de orde zijn geweest.