Gemeente Dongeradeel



---

Aanwijzing toezichthouders tot gemeentelijk toezichthouder

Burgemeester en wethouders en de burgemeester ieder voor zover zijn bevoegdheid strekt- hebben bij besluit van 2 augustus 2005 besloten de toezichthouders die werkzaam zijn binnen het Project Toezichthouders Noordoost Fryslân aan te wijzen tot Toezichthouder als bedoeld in artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit besluit treedt in werking op de dag van publicatie van dit aanwijzingsbesluit. Het besluit ligt voor een ieder ter inzage op het gemeentehuis van Dongeradeel bij de afdeling Algemeen Juridische Zaken (AJZ). Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met J.W. van der Meer, senior beleidsmedewerker AJZ, tel.: (0519) - 298755.

Wat houdt deze aanwijzing in?
De toezichthouders zijn op basis van de aanwijzing belast met het toezicht op de naleving van de Algemene Plaatselijk Verordening Dongeradeel, in het bijzonder:

- Hoofdstuk 2 Openbare Orde

- Hoofdstuk 4 Bescherming milieu en natuurschoon Hoofdstuk 5 Andere onderwerpen betreffende de gemeentelijke huishouding, waaronder parkeerexcessen, vuur stoken, crossterreinen, venten/ standplaatsen, collecteren en openbaar water.

De toezichthouders zijn in het bezit gesteld van een legitimatiebewijs.
Zij zijn bevoegd tot het betreden van elke plaats (met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner). Daarbij kunnen zij apparatuur meenemen en kunnen van personen inlichtingen of inzage in zakelijke gegevens of documenten vorderen.
Hiertoe behoort bijvoorbeeld het maken van een kopie en als dat niet ter plaatse kan mogen zij de documenten voor dat doel korte tijd meenemen (onder afgifte van een schriftelijk bewijs). Ook zijn ze bevoegd zaken te onderzoeken en monsters te nemen en zonodig gesloten verpakkingen te openen. Vervoermiddelen en lading mogen onderzocht worden.
De toezichthouders mogen een voertuig of vaartuig stilhouden en over (laten) brengen naar een andere plaats.
Aanwijzingen en/of bevelen moeten verplicht worden opgevolgd. Personen die uit hoofde van hun ambt gehouden zijn tot geheimhouding kunnen medewerking weigeren.