Gemeente Groningen

woensdag 23 november:
Keurmerk veilig ondernemen voor binnenstadondernemers

De Groninger binnenstadondernemers zijn geslaagd voor het "diploma" Veilig Ondernemen. Woensdagmiddag 23 november ontvangen de ondernemers uit handen van Herman van der Geest, voorzitter van de projectgroep Stop Winkelcriminaliteit van het HoofdBedrijfschap Detailhandel, het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen. Dit gebeurt in aanwezigheid van onder meer burgemeester Jacques Wallage. Ook de gemeente Groningen hecht grote waarde aan een veilige binnenstad voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Binnen het succesvolle Huiskamerproject is het vergroten van de veiligheid van de binnenstad- naast het schoon- en heelhouden - een belangrijk aandachtspunt. Eerder al werd het Huiskamerteam door de lezers van Dagblad van het Noorden uitgroepen tot Stadjers van het Jaar 2004 en mocht Groningen zich de veiligste Stad van Nederland noemen. De Groninger binnenstad ontving onlangs de prestigieuze titel Beste Binnenstad van Nederland.

Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstadondernemers en de gemeente Groningen willen een veilig ondernemingsklimaat met veilige winkels en horecagelegenheden, een veilige winkel-, horeca- en kantooromgeving en vaste samenwerkingsafspraken. Om dat te bereiken heeft de Groninger binnenstad zich sterk gemaakt om het Keurmerk Veilig Ondernemen binnen te halen. Alles was er op gericht om het Keurmerk in het najaar van 2005 te bemachtigen. Dat is nu gelukt.

Enquête: Veiligheid voorop
In een zogenaamde 0-meting zijn alle ondernemers in de binnenstad vorig jaar gevraagd naar hun ervaringen. Ruim 1.100 formulieren zijn teruggestuurd, een respons van maar liefst 71%! De enquête geeft aan dat volgens de ondernemers de veiligheid op tal van punten verbeterd kan worden. Besloten is het Keurmerk gefaseerd in te voeren in de gehele binnenstad van Groningen. Hierbij is gestart met het Kernwinkelgebied. Op basis van de uitkomsten is een analyse gemaakt van de specifieke veiligheidsproblemen en is vervolgens een plan van aanpak opgesteld.

Onbekend maakt onbemind
Uit de enquête blijkt dat veel ondernemers een gevoel van onveiligheid ervaren. Daartegenover staat een groot aantal gemeentelijke projecten waarin tal van zaken met betrekking tot het verbeteren van de veiligheid al worden aangepakt. Er zit dus een verschil tussen de veiligheidsbeleving van ondernemers en de uitkomsten van de gemeentelijke rapporten over veiligheid. Veel leden van de Groningen City Club, waaronder leden die deelnemen aan de projectgroep Keurmerk Veilig Ondernemen, zijn onvoldoende op de hoogte van de resultaten van de gemeentelijke projecten. Goede informatieverstrekking aan de ondernemers over de gemeentelijke projecten is dus essentieel.

Veiligste stad van Nederland
De gemeente Groningen is de afgelopen jaren actief bezig geweest met het verbeteren van de veiligheid in de binnenstad. De camera's in het uitgaansgebied zijn daarvan een goed voorbeeld. Samen met alle betrokkenen pakt de gemeente Groningen zaken aan die er toe moeten leiden dat de veiligheid in de stad verbetert. En dat lukt steeds beter. Onderzoek toont aan dat er concrete resultaten zijn geboekt met de gezamenlijke aanpak van de binnenstad. Eind vorig jaar nam Groningen met gepaste trots de trofee voor de Veiligste Stad in Nederland in ontvangst.

Actie!
In het plan van aanpak staan concrete maatregelen ter verbetering van de veiligheid. Een groot aantal verbeterpunten staan in het plan van aanpak vermeld, zoals bedreiging/intimidatie, graffiti/vernieling, winkeldiefstal, inbraak en beroving. Deze punten zijn allemaal bekeken en vergeleken met de punten die door de diverse gemeentelijke diensten al in de lopende projecten zijn meegenomen. En wat blijkt? Het grootste deel van de door de ondernemers genoemde punten is onderkend en al ondergebracht in een project. De projectgroep Keurmerk Veilig Ondernemen Binnenstad Groningen heeft vervolgens die zaken die nog niet zijn benoemd in één van de projecten, opgenomen in een lijst met actuele actiepunten.

Ervaringen direct delen
Dat de samenwerking tussen de diverse partijen kan worden verbeterd, daarover zijn alle partijen het eens. Door een betere samenwerking en informatie-uitwisseling kan de discrepantie tussen feiten en beleving worden verkleind. Veel ondernemers geven aan dat zij zich onvoldoende betrokken voelen bij de start en bij de evaluatie van projecten. Grotere betrokkenheid bij de gemeentelijke projecten creëert meer draagvlak en meer begrip bij ondernemers. Maar nog belangrijker is dat ondernemers direct hun ervaringen en ideeën kunnen delen met de gemeentelijke diensten.

Persoonlijk contact
De samenleving verandert en daar hebben alle ondernemers mee te maken. Waar iedere ondernemer vroeger zijn collega's in de straat kende, is die vanzelfsprekendheid er al lang niet overal meer. Dat draagt niet bij aan een gevoel van veiligheid, want iedere ondernemer voelt zich veiliger als hij weet dat hij wordt geholpen zodra de nood aan de man is. Persoonlijk contact met collega-winkeliers in de straat is dan ook van cruciaal belang. In een aantal straten functioneert dit persoonlijke contact al goed, maar in een aantal straten kan dit beter. Volgens de projectgroep Keurmerk Veilig Ondernemen is het persoonlijke contact een noodzakelijke voorwaarde om het veiligheidsgevoel van ondernemers te vergroten.

Straatcoördinator
Omdat het persoonlijke contact als absolute voorwaarde voor succes wordt gezien dient de straatcoördinator een cruciale rol te gaan spelen in zowel de samenwerking tussen de ondernemers in de straat als tussen de ondernemers en de diverse gemeentelijke partijen, de politie en de brandweer. De straatcoördinator weet wat er speelt bij de ondernemers in de straat en hij is dan ook vanuit de Groningen City Club de ideale gesprekpartner voor de gemeente om bij start en evaluatie van projecten mee te denken met de gemeentelijke diensten. De GCC gaat zelf meer inhoud geven aan rol van straatcoördinator. Gelukkig functioneert deze al in tal van straten. Wellicht is, vooral in de grotere straten, een uitbreiding van het aantal coördinatoren gewenst.

Niet rusten op lauweren: tweejaarlijkse beoordeling Woensdagmiddag 23 november ontvangen de binnenstadondernemers hun Keurmerk. De onafhankelijke beoordeling door een certificeringbureau staat borg voor kwaliteit. Na het behalen van het certificaat is een tweejaarlijkse herbeoordeling vereist om voor verlenging van het Keurmerk in aanmerking te komen. Alle betrokken partijen willen zich inzetten om in de nabije toekomst het Keurmerk Veilig Ondernemen verder uit te breiden.