Gemeente Bussum

Work First: werk voor uitkering

Sinds augustus 2004 zijn mensen die een Bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente Bussum verplicht om zich in te zetten voor werk, zodat zij zo kort mogelijk aanspraak moeten maken op een uitkering.

Denk hierbij aan een sollicitatietraining, vrijwilligerswerk of een werkopstapplek bij een bedrijf voor 24 uur per week met behoud van de uitkering. Het doel hiervan is het opbouwen van werkritme, het vinden van de balans tussen werk en privé en het opdoen van meer - of andersoortige werkervaring. Iedere uitkeringsaanvraag gaat voortaan gepaard met een uitnodiging van het Work First-project.

Belastbaarheid
Work First werkt vanuit de mogelijkheden van de werkzoekende en niet vanuit de eventuele belemmeringen. Als iemand aangeeft medische belemmeringen te ondervinden, dan wordt er direct een belastbaarheidsonderzoek aangevraagd bij KLM Healthservices in Hilversum. Na het onderzoek is bekend hoe groot de belastbaarheid is volgens de arts en kan het traject van daaruit verder worden bepaald.

Wat doet de gemeente?
De gemeente Bussum heeft de samenwerking opgezocht met uitzendbureaus en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). De vacatures van het CWI en enkele uitzendbureaus zijn nu ook dagelijks in te zien in de wachtruimte van Sociale Zaken Bussum. Ook koopt de gemeente activeringsplaatsen of trainingen in bij derden, om werkzoekenden die zelf geen werkplek kunnen vinden iets te kunnen bieden. Verder wordt er gewerkt aan samenwerking met naaste gemeenten en worden er dagelijks bedrijven en organisaties in de omgeving bezocht voor het verkrijgen van werkopstapplekken of reguliere banen.

Succesvolle prikkel
Van de 143 uitkeringsgerechtigden die tot nog toe zijn aangemeld voor Work First, zijn er inmiddels 62 die geen uitkering mee nodig hebben. Dit dankzij de prikkel vanuit het Work First-project, maar vooral ook dankzij de bedrijven en organisaties die bereid waren en zijn om de samenwerking met het project op te zoeken door deze mensen een kans te bieden. Natuurlijk is het uiteindelijk de werkzoekende zelf die heeft laten zien wat hij of zij in huis heeft, waardoor deze een contract is aangeboden, al dan niet via een uitzendbureau.

Tegemoetkoming
Bedrijven en organisaties kunnen een reguliere werkplek aanbieden en in aanmerking komen voor een loonkostentegemoetkoming. Dit kan vooraf gaan aan een stage met begeleidingskosten vanuit de gemeente Bussum.

Voor informatie over Work First kunt u contact opnemen met Eric van Amerongen, tel. (035) 692 86 51 of (06) 55 87 12 65.